Opnieuw media-aandacht aan Amerikaanse Seroquel-perikelen

Reeds eerder berichtte Ypsilon dat na berichtgeving in de Verenigde Staten, nu ook de Nederlandse media zich over het geneesmiddel Seroquel zouden buigen. Vandaag, dinsdag 7 april 2009, bericht inderdaad ook het dagblad Trouw over deze kwestie en besteedt het actualiteitenprogramma Netwerk aandacht aan dit geneesmiddel. Netwerk wordt uiitgezonden om 20.20 uur op Nederland 2.

Reeds eerder berichtte Ypsilon dat na berichtgeving in de Verenigde Staten, nu ook de Nederlandse media zich over het geneesmiddel Seroquel zouden buigen. Vandaag, dinsdag 7 april 2009, besteedt het actualiteitenprogramma Netwerk inderdaad aandacht aan dit geneesmiddel, en berichtte ook het dagblad Trouw over deze kwestie. Netwerk wordt uiitgezonden om 20.20 uur op Nederland 2.

In aanvulling op de perikelen in de Verenigde Staten, wordt vandaag ook het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) aan het woord gelaten. Het tv-programma toont volgens Trouw vanavond documenten van een Amerikaanse advocaat waaruit blijkt dat AstraZeneca in Nederland al in 2000 aanwijzingen had dat Seroquel in verband moet worden gebracht met diabetes. De krant suggereert dat AstraZeneca bewust heeft geprobeerd onderzoek over diabetesrisico dat gebruikers lopen buiten het dossier te houden van het CBG. AstraZeneca spreekt deze bewering tegen in een vandaag gepubliceerd artikel op hun website: “AstraZeneca heeft altijd alle relevante informatie over de werking en de bijwerkingen van Seroquel (quetiapine) gedeeld met de registratie-autoriteiten.”

Ypsilondirecteur Bert Stavenuiter is benieuwd of inderdaad sprake zal zijn van nieuwe feiten. Hij is vooralsnog niet onder de indruk van de berichtgeving: “Als in de Verenigde Staten wordt geprocedeerd, wordt alles uit de kast getrokken. Daarmee is nog niet elke bewering van een Amerikaanse advocaat meteen de waarheid.” Trouw legt daarnaast onterecht een verband met een schikking die de producent van Zyprexa – ook een antipsychoticum – onlangs trof. Dat ging echter over heel iets anders. Zyprexa werd in de Verenigde Staten namelijk onterecht als geneesmiddel tegen Alzheimer verkocht, en daar maakte men bezwaar tegen. Stavenuiter: “De enige overeenkomst tussen deze twee zaken is dat er een rechtszaak was aangespannen over een geneesmiddel. Trouw suggereert hier dus veel meer dan ze waar kan maken.”

 

Relevante links:

Ypsilon: ‘Seroquel haalt nu ook Nederlands nieuws’

 

https://www.ypsilon.org/nieuws&localAction=details&id=9897485

Netwerk: ‘Verzwegen bijwerking anti-psychosemedicijn’

 

 

http://netwerk.tv/uitzending/2009-04-07/verzwegen-bijwerking-anti-psychosemedicijn

‘Farmaceut verzwijgt risico op diabetes’

 

 

http://www.trouw.nl/nieuws/zorg/article2255901.ece/__rsquo_Pillenfabrikant_verzwijgt_risico_op_diabetes_rsquo__.html

Reactie AstraZeneca op artikel Trouw:

 

 

http://www.astrazeneca.nl/Seroquel?itemId=5288395

AMSA PharmFree: ‘Eli Lilly settles Zyprexa lawsuit for $1.42 billion’ (Engelstalig)

 

 

http://www.pharmfree.org/news?id=0021

 

ANBI logo