Palliatieve terminale zorg wint Ria van der Heijdenprijs 2012

Vernieuwend en innovatief noemde juryvoorzitter Don Linszen de ‘palliatieve terminale zorg’ van Zon & Schild. Daarom riep hij de afdeling van GGZ Centraal uit tot winnaar van de Ria van der Heijdenprijs 2012.
De eervolle vermeldingen gingen naar het OpStapproject van Kwintes en naar Hans Verbruggen van de Pompekliniek Nijmegen.

Sterven waar je geleefd hebt, een waardig levenseinde. Dat is voor veel psychiatrische patiënten niet vanzelfsprekend. Uit het juryverslag: Ongeveer 50 patiënten per jaar met schizofrenie, in de laatste fase van hun leven, worden door verpleegkundigen, een arts, familieleden en vrijwilligers begeleid naar een waardig levenseinde. Geheel in de geest van Ria van der Heijden besteden initiatiefnemers Wubbien Wesseling en Heidi de Kam speciaal aandacht aan het actief betrekken van familie. Soms lukt het zelfs om verbroken familierelaties in het licht van het sterven te herstellen.

De prijs, vernoemd naar Ypsilonoprichter Ria van der Heijden, is ingesteld door psychiatrisch centrum Delta. Uit 20 inzendingen selecteerde de jury er drie op basis van de criteria: passend in de geest van Van der Heijden, kwaliteit van leven bevorderend van de chronische patiënt en diens omgeving, baanbrekend, veelzijdig, enthousiasmerend.
De uitreiking was het slotstuk van een symposium dat Delta vandaag samen met Ypsilon organiseerde over ‘Zelfbewust omgaan met de media’.

Het juryrapport is inmiddels terug te vinden op www.riavanderheijdenprijs.nl

ANBI logo