Patiënten Wilheminaoord moeten wijken voor rijke verslaafden

Schizofrenie is uit, marktdenken is in. Maar Herstelcentrum Wilhelminaoord in het Friese Sint Nicolaasga pakt dat wel heel erg letterlijk op. Het centrum biedt momenteel plaats aan 24 mensen met een psychotische kwetsbaarheid, maar als het aan de Raad van Bestuur ligt, worden die eruit geknikkerd. Na een grondige verbouwing -het mag wat kosten- wil het centrum daarna verder als luxe afkickkliniek voor welgestelde verslaafden, zoals managers en voetballers. GGZ Friesland denkt erover hiervoor een private investeerder in de arm te nemen.

Volgens de GGZ-instelling is er in Nederland veel behoefte aan luxe behandelcentra, naar voorbeeld van de bekende Betty Ford-afkickkliniek in de Verenigde Staten. “De wachtlijsten voor deze centra zijn zo hoog, dat mensen maar naar het buitenland uitwijken”, licht woordvoeder Louwra Weisfelt van GGZ Friesland in het Friesch Dagblad de curieuze stap toe. “Wij willen hierop inspringen. De kliniek is er straks voor verslaafden die willen afkicken in een meer luxe setting, en dat ook kunnen betalen.”

In de nieuwe afkickkliniek komt plek voor 28 tot 32 verslaafden. Alleen moet ze nog even af van de huidige bewoners. Die zijn samen met hun familieleden afgelopen woensdag op de hoogte gesteld van het nieuws. De aanstaande verhuisplannen hebben voor onrust gezorgd. “Ik kan me die emoties goed voorstellen”, aldus bestuursvoorzitter Kedzierski in het Friesch Dagblad. Hij troost zich met de gedachte dat “de patiënten vooraf weten dat hun verblijf hier maar van tijdelijke duur is. Wilhelminaoord is nu bijna een gestichtachtige omgeving, buiten de samenleving. Voor de patiënten is het beter dat ze een positie krijgen ín de maatschappij.” Natuurlijk zal per geval worden bekeken in hoeverre dat mogelijk is en waar de patiënt dan komt te wonen, voegt hij eraan toe. Maar dat plan moet nog worden bedacht.

Auke van Dijk, Ypsilonbelangenbehartiger en medeoprichter van Wilhelminoord, is niet te spreken over de plannen van de raad van bestuur. Zaterdag al kaartte hij het voornemen aan bij de Ledenraad van Ypsilon, die met ontsteltenis van de plannen kennisnam. De vereniging is dan ook niet van plan het erbij te laten zitten en krijgt steun uit onverwachte hoek: van SolutionS, de organisatie die al meer commerciële afkickcentra exploiteert. Onder het artikel op de website van het Friesch Dagblad schrijft de organisatie dat een nieuwe luxe afkickkliniek volkomen overbodig is. In Voorthuizen is voor welgestelde verslaafden nog plek zat.
 

ANBI logo