Personeelstekort GGZ brengt levens in gevaar
Calamiteiten in de ggz waarbij personeelstekort de oorzaak is, lopen soms dodelijk af. Dat blijkt uit analyse van calamiteitsrapportages die de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) deed op verzoek van dagblad Trouw en De Groene. In bijna de helft van de onderzochte calamiteitsrapportages van de afgelopen anderhalf jaar speelde personeelstekort volgens Trouw een rol: in 20 procent van de gevallen was zo’n tekort de ‘grondoorzaak’, bij nog eens een kwart speelde het een ‘nadrukkelijke rol’.
De inspectie kan volgens de krant niet zeggen hoeveel van de calamiteiten waarbij personeelstekort de grondoorzaak was, hebben geleid tot overlijden. Maar dat er om die reden doden zijn gevallen, bevestigt zij.
De inspectie vindt de cijfers zorgelijk, maar hoofdinspecteur Korrie Louwes benadrukt dat bijna altijd meerdere problemen tegelijk speelden. “Het is nooit alleen het feit dat er te weinig mensen zijn. Daar komt dan bij dat het personeel bijvoorbeeld nog niet goed is ingewerkt of te onervaren is, waardoor het signalen van agressiviteit of een naderende suïcide mist”, aldus Louwes in Trouw.
Zo is het voor nieuw personeel lastig subtiele veranderingen in gedrag van cliënten of een signaal vanuit de familie te beoordelen. “Het ene familielid speelt een cruciale rol in het leven van de patiënt, het andere familielid staat verder weg. In de overdracht werd gerapporteerd: ‘De naaste was er, gesprekje gehad’. Zo kun je cruciale dingen missen.”
Staatsecretaris Blokhuis heeft aangekondigd met bestuurders van ggz-instellingen in gesprek te gaan over het gelegde verband tussen personeelstekort en calamiteiten met dodelijke afloop.