Platform pleit voor snelle invoering geschillencommissie

Het Landelijk Platform GGz (LPGGz) pleit voor een onafhankelijke geschillencommissie in de gezondheidszorg. Vooruitlopend op de invoering van de wet Cliënt en Zorg wil het LPGGz dat deze Onafhankelijke Geschillencommissie Zorg uiterlijk 1 januari 2013 in werking treedt en dat alle GGZ-aanbieders verplicht zijn aangesloten. De voorbereiding van de invoering van de wet Cliënt en Zorg duurt nu al 2 jaar, terwijl de afhandeling van de klachten nu niet in goede handen is. Verontrustend, vindt het Landelijk Platform GGz.

De commissie moet watr het LPGGz betreft worden belast met het behandelen van individuele klachten van patiënten en ervoor zorgen dat de klacht van de patiënt in overleg met de zorgaanbieder naar tevredenheid van de patiënt wordt afgehandeld. Bovendien moet deze onafhankelijke geschillencommissie in staat worden gesteld om onafhankelijk onderzoek en aan waarheidsvinding te doen en een dwingend advies te geven aan de inspectie om in te grijpen als dat nodig is. Ook moet ze inzichtelijk maken op welke schadevergoeding een patiënt recht heeft bij eventuele fouten die gemaakt worden. Tot slot moet worden geregeld wat de consequenties zijn voor de betreffende zorgaanbieder of hulpverlener bij falen.

Uit het artikel dat de Volkskrant gisteren publiceerde blijkt dat de inspectie vooral “toezichthouder” is, en niet opkomt voor de klachten van de patiënt. Tros Radar presenteert vanavond het rapport aan de minister.

Het LPGGz wil dat het ministerie van VWS, de Inspectie voor de Gezondheidszorg, de Ombudsman, de Onderzoeksraad voor de Veiligheid gezamenlijk heel snel tot een nieuwe werkwijze komen van klachtenafhandeling.

ANBI logo