Psychiater op de pedalen voor psychose-onderzoek

Geld inzamelen voor onderzoek naar betere behandelingen voor mensen met psychose, maar ook om het taboe rondom psychose te doorbreken. Met dat doel sturen het Maastrichts Universitair Medisch Centrum (MUMC) en het Universitair Psychiatrisch Centrum Kortenberg (KUL) hun jongste professor op pad om een fietstocht te ondernemen. Het gaat om professor Inez Myin-Germeys en haar vader Bob Germeys die geld willen binnenhalen voor verder onderzoek naar de eerder ontwikkelde ‘PsyMate’. Sponsors kunnen zich melden op www.opdepedalen.eu

Op woensdag 27 juni en donderdag 28 juni 2012 is het zover. Dan vertrekken ze per fiets vanuit Leuven en Maastricht naar het zuiden van Frankrijk om de Mont-Ventoux te beklimmen. Een tocht van 1.329 km, in etappes van zo’n 100 km per dag. De laatste twee dagen wordt de Mont-Ventoux beklommen, eerst langs de zachtere kant vanuit Sault en de dag nadien, als kroon op het werk, de moeilijke beklimming vanuit Bédoin.

De Maastrichtse en Leuvense universiteiten ontwikkelden de PsyMate om het gedrag van mensen afzonderlijk in het dagelijks leven in kaart te brengen. Het gaat om een digitaal dagboek dat op een PDA (een persoonlijke digitale assistent) lijkt waarbij mensen op willekeurige tijdstippen gevraagd wordt een aantal gegevens in te vullen, over zichzelf maar ook over de omgeving.

Wanneer iemand een aantal dagen met de PsyMate heeft rondgelopen, is er voldoende informatie verzameld om patronen vast te stellen. De patiënt kan dan samen met zijn/haar behandelaar bekijken wat er precies is gebeurd in zijn/haar leven en welke elementen hier een invloed op hebben. Een tweede stap is vervolgens dat deze patiënt opnieuw aan de slag gaat met de PsyMate, maar ditmaal ook feedback krijgt of tips. Vooral het geven van feedback is uniek aan de PsyMate. Feedback over gedrag kan leiden tot controle over dit gedrag en daarmee een gunstiger ziektebeloop en een verbetering in kwaliteit van leven.

De behandeling staat nog in de kinderschoenen, maar de eerste resultaten blijken zeer hoopvol. Er is echter nog veel meer onderzoek nodig. Met het oog daarop zoekt Gemeys voor haar fietstocht sponsors die een bijdrage willen leveren aan de verdere ontwikkeling van de PsyMate.

ANBI logo