Psychiatrische patiënten steeds vaker opgesloten in tbs-kliniek

Psychiatrische patiënten worden steeds vaker verplaatst naar een tbs-kliniek. Het betreft mensen die vanwege hun stoornis potentieel gevaarlijk zijn maar geen misdrijf gepleegd hebben. Dit meldde NRC Next afgelopen week. Ook Ypsilon toont zich bezorgd over de verschuiving. Ypsilondirecteur Bert Stavenuiter: “De druk is groot en lastige patiënten worden als hete aardappels doorgeschoven. Het kan toch niet zo zijn dat mensen moeten wachten op plaatsing in een justitiële inrichting voor ze fatsoenlijke zorg krijgen geboden.”

Regel is dat mensen met een dwangopname bij agressie zonder tussenkomst van de rechter naar een tbs-kliniek kunnen worden overgeplaatst om af te koelen. Maar volgens NRC Next zijn er gevallen bekend waarbij een patiënt zonder strafrechtelijke veroordeling al vijf jaar in een tbs-kliniek verblijft, omdat er geen GGZ-instelling voor hem te vinden is. Momenteel verblijven er 38 psychiatrisch patiënten in tbs-klinieken zonder strafrechtelijke veroordeling, blijkt uit de cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie die de krant heeft opgevraagd.

Marjo Markx, binnen het landelijk bureau van Ypsilon gespecialiseerd in forensische zorg, maakt zich zorgen over de trend. “Forensische instellingen lijken soms nog de enige plek waar patiënten met lastiger problematiek terecht kunnen. De ‘gewone’ GGZ is ze liever kwijt dan rijk.” Dat begint al bij de voordeur. “Ik hoor verhalen over instellingen die patiënten behandeling weigeren in de hoop op een incident, zodat ze daarna rechtstreeks door kunnen naar de forensische zorg.”

Ypsilon ontwikkelde eerder een brochure voor familieleden van mensen in de forensische zorg. De brochure is te bestellen via de webwinkel van Ypsilon, maar ook digitaal te vinden op het ledendeel van de website.

ANBI logo