Quarantainers helpen bezoek bij GGz Centraal mogelijk maken

Niet één, maar twee Quarantainers staan sinds vandaag te pronken op het terrein van GGz Centraal: de ene bij Kastanjehof op het terrein van Zon & Schild, Amersfoort en de andere bij Meerzicht in Lelystad. Dankzij de crowdfunding van MIND Ypsilon, Anoiksis en de Socialrun staan ze én kunnen ze minimaal drie maanden blijven staan. De Quarantainer is een mobiele ontmoetingsplek zonder dat er fysiek contact plaatsvindt. Hierdoor kunnen psychisch kwetsbare patiënten en hun familie elkaar ook goed buiten de afdeling ontmoeten.

“Mag ik er nu al in?”

GGz Centraal: “De crowdfundingsactie is een prachtig initiatief voor cliënten in de geestelijke gezondheidszorg. Ook al zijn de bezoekregels nu wat versoepeld biedt het cliënten en hun naasten een fijne en veilige plek om elkaar in alle privacy weer te ontmoeten.” Het initiatief werd letterlijk met open armen ontvangen. De Quarantainer stond nog maar net op z’n plek toen de eerste aanvraag al kwam: “Mag ik er nu al in?”

Quarantainer Lelystad Quarantainer Amersfoort
Locatie Lelystad  Locatie Amersfoort

 

Elkaar (weer) ontmoeten: een lichtpuntje

De plaatsing van de Quarantainers is een direct gevolg van de succesvolle crowdfundactie: binnen een week was er ruim 20.000 euro opgehaald. Dit was onder andere te danken aan de stichting Vrienden van Ypsilon en de Stichting Plus Wonen (SPW), die beide het bedrag van een hele Quarantainer doneerden. Bestuursvoorzitter Roland van der Post van de stichting Vrienden van Ypsilon zegt hierover: “Wij zijn ontzettend blij dat we kunnen bijdragen aan het blijven ontmoeten van mensen, uw dierbaren, ook in zeer bijzondere tijden”.
Ook Stichting Plus Wonen onderschrijft het belang van elkaar kunnen ontmoeten. Mary Dekker, initiatiefnemer van SPW: “De doelstelling van Stichting Plus Wonen is een betere leef- en woonsituatie voor GGZ-patiënten en/of bewoners. Het coronavirus heeft een enorme impact op deze veelal vergeten groep. Door onze donatie voor een Quarantainer geven wij een lichtpuntje aan patiënten, bewoners én hun naasten in deze moeilijke periode omdat zij elkaar nu veilig kunnen ontmoeten.”

Hartverwarmend

Met de plaatsing van deze laatste twee Quarantainers komt er ook een einde aan de actie van MIND Ypsilon, Anoiksis en Socialrun. Bert Stavenuiter, directeur van Ypsilon: “Wat begon als een vrij klein initiatief, groeide uit tot een geweldige actie. We hebben zoveel steun ontvangen dat we niet 1 maar 4 Quarantainers hebben kunnen (mede)financieren. Het was echt hartverwarmend, dus bij dezen aan iedereen die eraan bijdroeg: dank je wel.”

ANBI logo