Rechter: Mantelzorg verplichten bij schizofrenie mag ook niet

Een moeder van een volwassen zoon met schizofrenie kan niet verplicht worden tot mantelzorg. Dat heeft de rechtbank Overijssel deze week bepaald. Budgethoudersorganisatie Per Saldo zette het nieuws vandaag op haar website. Het is de tweede keer dat gemeenten erop worden gewezen dat mantelzorg altijd op basis van vrijwilligheid wordt gegeven. In januari dit jaar bepaalde de Centrale Raad van Beroep ook al dat mantelzorg niet kan worden afgedwongen. 

Volgens het webbericht had de gemeente Olst-Wijhe het persoonsgebonden budget (pgb) van deze man ingetrokken. Zijn moeder zou gratis mantelzorg kunnen verlenen aan haar inwonende zoon, die alleen bij professionele hulp gebruik zou mogen maken van een pgb. De bestuursrechter steekt daar nu een stokje voor, zoals dat in januari ook al gebeurde met een uitspraak bij een zaak die speelde in de gemeente Etten-Leur.

Per Saldo en Ypsilon zijn erg tevreden met de uitspraken van de rechters. Gemeenten kunnen bij hun onderzoek inventariseren of er mantelzorg – per definitie vrijwilligerswerk – beschikbaar is. Maar een gemeente mag er niet vanuit gaan dat er standaard en daarmee verplicht mantelzorg geleverd wordt. Mantelzorgers die toch worden verplicht wordt aangeraden juridische hulp te zoeken.

De moeder in de zaak ‘Olst-Wijhe’ werd bijgestaan door Van der Woude De Graaf Advocaten, het kantoor dat samenwerkt met Per Saldo. Renske Imkamp, een van de advocaten van dit kantoor: “Als mensen van hun gemeente te horen krijgen dat voor ondersteuning aan huisgenoten geen pgb kan worden verstrekt, dan raad ik hen aan over hun situatie juridisch advies in te winnen. Gemeenten hebben het namelijk lang niet altijd bij het rechte eind.”

De volledige uitspraak van de rechtbank Overijssel vindt u door hier te klikken.

ANBI logo