Ria van der Heijdenprijs voor Remmers van Veldhuizen

Psychiater Remmers van Veldhuizen is de winnaar van de Ria van der Heijdenprijs 2010. Ook het project Thuiscoaching en sociotherapie van de Van Mesdagkliniek vielen met eervolle vermeldingen in de prijzen. Zij kregen de prijzen uitgereikt in psychiatrisch ziekenhuis Delta, dat de prijs instelde na de dood van Ypsilonoprichter Ria van der Heijden. Van Veldhuizen kreeg de prijs onder meer vanwege zijn baanbrekende verdienste voor de nieuwe behandelwet en voor het promoten van ACT- en FACT-teams.

Prijswinnaar Van Veldhuizen in gesprek over zijn wapenfeiten - Foto: Kees KlawerPsychiater Remmers van Veldhuizen is de winnaar van de Ria van der Heijdenprijs 2010. Ook het project Thuiscoaching en sociotherapie van de Van Mesdagkliniek vielen met eervolle vermeldingen in de prijzen. Zij kregen de prijzen uitgereikt in psychiatrisch ziekenhuis Delta, dat de prijs instelde na de dood van Ypsilonoprichter Ria van der Heijden. Van Veldhuizen kreeg de prijs onder meer vanwege zijn baanbrekende verdienste voor de nieuwe behandelwet en voor het promoten van ACT- en FACT-teams.

Hij zou het zien als ‘Oeuvreprijs’ als hij de prijs zou krijgen, had Van Veldhuizen in zijn eigen introductiepraatje gezegd. In een tweegesprek liet hij zich interviewen over de activiteiten die hij gedurende zijn loopbaan had verricht. Hij had het ‘bed op recept’ geïntroduceerd en zogeheten Spits-teams voor korte, intensieve zorg naar Nederland gehaald. Maar als inspecteur had hij ook de introductie meegemaakt van de wet voor dwangopname: de BOPZ, waarbij hij gezien had dat er één groep de dupe was: psychotische mensen zonder ziekte-inzicht. Nadat hij de inspectie verliet had hij zich daarom binnen de beroepsvereniging sterk gemaakt voor een nieuwe behandelwet, waarin ook de familie meer zou worden gehoord. Het maakte dat hij binnen Ypsilon gezien werd als bondgenoot. Zonder de val van het kabinet was het wetsontwerp nu waarschijnlijk in de Tweede Kamer besproken geweest.

Eenmaal in dienst bij GGZ Noord-Holland Noord maakte de psychiater zich sterk voor ACT en FACT; een inmiddels allang bewezen effectieve vorm van bemoeizorg waarin meerdere disciplines samen de verantwoordelijkheid nemen. “Ria vond destijds dat er maar één vorm van zorg was waar mensen met schizofrenie zich veilig konden voelen: intramurale zorg. De prijs zou voor mij ook het bewijs zijn dat er inmiddels ook buiten de instelling goede zorg wordt geboden”, aldus Van Veldhuizen. Het geldbedrag dat aan de prijs verbonden is wil hij besteden aan studiereizen over hoe andere landen omgaan met dwangbehandeling. De eerste uitnodiging vanuit Frankrijk was zojuist binnengekomen.

Ook de presentaties van Thuiscoaching, een project van Ypsilon Utrecht en Indigo, en van de Van Mesdag maakten indruk. Thuiscoaching laat zien wat een verborgen leed er nog is op te lossen achter de voordeuren van vooral Marokkaanse gezinnen die kampen met schizofrenie. En voor de werkers van de Van Mesdag was de nominatie al een feest: “Als forensische werkers in de prijzen vallen, dan is het altijd om veel negatievere redenen.” De presentaties maakten duidelijk dat het hier ging om stuk voor stuk lovenswaardige projecten die het karakter van ‘innovatief’ of ‘rebels’ konden verdienen; criteria die naast het belang voor mensen met schizofrenie bepalend zijn voor de Ria van der Heijdenprijs. Vorig jaar viel de eer aan werkproject De Windroos.
 

ANBI logo