Semap binnenkort weer volop leverbaar

Semapgebruikers kunnen opgelucht ademhalen: de problemen met de levering van het antipsychoticum zijn weer voorbij. Dat meldt fabrikant Alkopharm in een ‘Geachte Dokter’-brief, die de afgelopen tijd naar behandelaars is toegestuurd. De afgelopen tijd nam de onrust onder patiënten en behandelaars toe omdat het middel zonder vooraankondiging plotseling niet meer voorhanden bleek. De tijdelijke onbeschikbaarheid werd veroorzaakt door een groeiende vraag naar Semap en een gelijktijdige vertraging in het productieproces, meldt Alkopharm. Vanaf 10 mei 2012 verwacht het bedrijf dat alle problemen weer zijn opgelost.

Om de gevolgen voor de patiënten te beperken, besliste het bedrijf om voor 3 maanden Semap-verpakkingen vanuit Denemarken en België beschikbaar te stellen voor de Nederlandse patiënten. Deze verpakkingen zijn gelijk aan de verpakkingen die in Nederland verspreid worden, maar dit moest eerst door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) formeel worden goedgekeurd.

Eric Thierry, hoofd van de Europese tak van Alkopharm, benadrukt in de soms wat krom vertaalde brief dat zijn bedrijf “geenszins de intentie heeft om de productie van Semap stop te zetten. We zijn ons zeer bewust van het belang van dit product in de psychiatrische zorg en het is ons objectief om Semap verder te ontwikkelen in Europa”.

Het is niet voor het eerst dat over de beschikbaarheid van Semap (stofnaam: penfluridol) ophef ontstaat. Het anipsychoticum was ontwikkeld door farmaceut Janssen, maar enkele jaren geleden besloot het Amerikaanse moederconcern de productie ervan te staken. Felle protesten vanuit onder meer Ypsilon en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie brachten het bedrijf ertoe op zoek te gaan naar een alternatieve producent. Met succes: Uiteindelijk bleek Alkopharm bereid het stokje over te nemen.

Een pdf-bestand van de 'Geachte Dokter'-'brief vindt u door hier te klikken.

ANBI logo