Smartwatch ‘Miles’ voorkomt vermissing en geeft zelfvertrouwen

Een smartwatch om de pols, niet gemakkelijk te verwijderen, met paniekknop, terugkeertijd, bewegingsgebied en navigatie. De Stichting Bestaanskracht bracht onlangs de zorginnovatie ‘Miles’ uit, een smartwatch en app voor de ggz om vermissingen te voorkomen. Er start binnenkort een pilot voor twintig cliënten en een aantal ggz-instellingen, waaronder Parnassia.

De stichting Bestaanskracht is opgericht door de familie van Salim. Salim raakte verschillende keren vermist en was er dan zo slecht aan toe dat hij zelfs zijn naam niet meer wist. Dat bracht zijn familie op het idee van de smartwatch, een buddy-systeem in horlogevorm. Als Salim op de paniekknop drukt of niet op tijd terugkomt, belt of haalt een zorgverlener hem op.
Hij en andere cliënten hielpen bij het ontwikkelen van de smartwatch. Salim bedacht bijvoorbeeld dat je met Miles moet kunnen bellen naar de afdeling. Een andere patiënt vroeg of er ook een herinnering in kon wanneer zij haar steunkousen aan moest trekken.  Zover is het nog niet, maar in de toekomst wordt Miles wellicht niet alleen een maatje voor onderweg, maar ook een maatje om de dag mee door te komen.

Deze zorginnovatie is er een voor kwetsbare groepen waar weinig geld en aandacht naartoe gaat. Cliënten vertelden dat ze blij zijn dat de smartwatch er komt. Het geeft ze zelfvertrouwen wanneer ze alleen op pad gaan en het stelt ze gerust dat er een vertrouwde zorgverlener op afstand klaarstaat als het even niet goed gaat.

Miles startte als een familieproject, maar inmiddels zijn er 150 mensen bij betrokken, onder wie 60 studenten van De Haagse Hogeschool. De ICT-studenten hielpen bij het ontwerpen van de software en studenten Industrieel Product ontwierpen de sluiting en het bandje. In het voorjaar van 2021 stopt de financiering. De stichting hoopt dat er tegen die tijd een manier is gevonden om Miles te financieren.

ANBI logo