Stem Tielens tot Amsterdammer van het jaar

Wordt psychiater Jules Tielens Amsterdammer van het jaar? Dat hangt af van het aantal mensen dat de komende tijd op hem stemt. Tielens, bekend als straatpsychiater, uitvinder van de rocktherapie voor patienten, columnist van YN en oprichter van een splinternieuw Centrum voor Psychose, is een van de tien Amsterdammers die genomineerd is voor de titel.Stemmen kan tot vrijdag 13 januari 12.00 uur via www.parool.nl/avhj.

Wie als familielid zelf wil proeven van de kennis van Tielens heeft deze week al de eerste mogelijkheid: De psychister organiseert op donderdag 5 januari 2012 in Utrecht twee mensenkennis-bijeenkomsten onder het motto: “Kennis is macht. Leer omgaan met je psychotische naaste.”

Omgaan met iemand met een psychose in de directe omgeving is een kunst. Familieleden merken dat de omgang met iemand van wie de realiteit zo anders is, bijzondere vaardigheden vereist. In deze bijeenkomst wil Jules Tielens, familie en betrokkenen tips en adviezen geven en wijzen op valkuilen in de omgang met een psychotische naaste. Dit alles vanuit het adagium: “Kennis is macht’. De inhoud van deze bijeenkomst sluit naadloos aan op het boek ‘Bemoeizorg’ van Jules Tielens, dat in februari 2010 uit kwam (besproken in Ypsilon Nieuws 2-2010). Dit boek zit inbegrepen bij de prijs. Ook zullen de laatste inzichten over Motivationeel Interviewen bij mensen met een psychose aan bod komen (LEAP methode).

De tweede bijeenkomst heet ‘Kennis is macht, de praktijk: Oefen de omgang met je psychotische naaste”. Omgaan met iemand met een psychose in de directe omgeving is een kunst. Familieleden merken dat de omgang met iemand van wie de realiteit zo anders is, bijzondere vaardigheden vereist. In deze bijeenkomst zal middels rollenspel door de cursisten samen met een professioneel acteur onder begeleiding van Jules Tielens geoefend worden in het spreken met psychotische mensen. Deze bijeenkomst vindt plaats op dezelfde dag, maar dan van 14.30 tot 17.30 uur. Prijs:  € 99.

Beide mensenkennis-bijeenkomsten zijn speciaal voor familieleden en naasten van psychotische mensen en staan in het teken van kennisoverdracht.  Zij hebben nadrukkelijk niet de vorm van een lotgenotenbijeenkomst. Belangstellenden kunnen er nog bij maar moeten opschieten, maar kunnen zich melden via http://www.rinogroep.nl/zoeken.asp?search_for=kennis+is+macht. Voor vragen kan men terecht bij Danielle Sterrenburg: d.sterrenburg@rinogroep.nl

ANBI logo