Stigma? Isolement? Ypsilon helpt met nieuwe toolkit!

Over psychische klachten praat niemand graag. En dus zijn veel familieleden zeer terughoudend in het vertellen over de psychose van hun naaste. De keerzijde hiervan is dat we samen zo onbedoeld het stigma in stand houden. In het kader van haar Levensfaseproject ontwikkelde Ypsilon daarom een interactieve toolkit voor familieleden van mensen met een psychose. Vandaag, precies in de Schizophrenia Awareness Week, staan de eerste tools online op www.ypsilon.org/antistigma.

Met de kit wil Ypsilon familieleden helpen er wél mee naar buiten te komen. Bovendien wil ze hen uitnodigen om na te gaan in hoeverre ze zélf stigmatiseren. Ypsilondirecteur Bert Stavenuiter: “Stigmatiseren doen we allemaal. Maar het helpt als we weten op welke momenten we dat doen. Uit onderzoek weten we dat pijnlijk genoeg juist familieleden en hulpverleners relatief veel stigmatiseren. Het is goed om ons daarvan bewust te zijn. Want niet alleen de ziekte zelf maar ook het stigma maakt dat mensen in een isolement terechtkomen. Familieleden weten dat als geen ander, want ook zij ervaren een stigma.” Geen bestraffend vingertje daarom in deze kit, maar bewust een luchtige toon en af en toe een knipoog.

De vandaag gelanceerde toolkit bevat een zelftest en een ‘poll’: een enquête met steeds 1 simpel te beantwoorden vraag, die op gezette tijden wordt vervangen door een nieuwe. Stavenuiter: “De antwoorden bieden weer informatie die we naar buiten kunnen brengen of kunnen ons inspireren tot meer tools. Want onze toolkit wordt de komende tijd elke week van extra inhoud voorzien.”

Het nieuwe initiatief van Ypsilon past in de landelijke campagne van de Stichting Samen Sterk tegen Stigma, die zich richt op een bredere groep. “Heel bewust pakken we alleen die zaken op die zich richten op familieleden van mensen met een verhoogde kwetsbaarheid voor psychose. Geen familielid en toch geïnteresseerd? Kijk dan op de site van Samen Sterk tegen Stigma!” Ook Anoiksis is actief op het gebied van stigmabestrijding. Zo pleit de vereniging met steun van Ypsilon voor de term Psychosis Susceptibility Syndrome (psychose gevoeligheid syndroom) als alternatief voor de term schizofrenie.

De Ypsilon Antistigma toolkit wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de stichting Vrienden van Ypsilon, Fonds Psychische Gezondheid en Fonds NutsOhra.

 

Klik op de afbeelding om direct naar de Toolkit te gaan…

ANBI logo