Strijd om Ypsilon Familiester brandt los

De strijd om de Ypsilon Familiester is begonnen. Een uur na de bekendmaking dat naastbetrokkenen konden stemmen op www.familiester.nl behoorden Altrecht, GGZ Delfland, GGZ Dijk en Dijk, GGZ Oost-Brabant, GGZ Veghel, Reinier van Arkel, Rivierduinen, Symfora en het UMC Utrecht bij de eerste 10 inzendingen. Altrecht had toen zelfs al meerdere inzendingen binnen, verdeeld over verschillende afdelingen. Want de speciale website biedt stemmers de mogelijkheid om aan te geven of hun oordeel betrekking heeft op de instelling als geheel of op 1 specifieke afdeling. Het aantal stemmen overigens zegt nog niets over de uitslag: Zowel positieve als negatieve ervaringen kunnen worden ingestuurd. Wel betekent het dat de instelling vanaf dat moment kan meedingen.

Volgens directeur Bert Stavenuiter is de diversiteit van de ingestuurde ervaringen groot. Sommigen zijn laaiend enthousiast over een instelling, anderen zijn opgelopen tegen tal van belemmeringen. “En dat is precies waar het ons bij deze publieksprijs om gaat: familieleden en naastbetrokkenen laten zelf weten hoe ze het beleid van hun instelling waarderen”, aldus Stavenuiter. Stemmers hebben bovendien de mogelijkheid om aan te geven waar het volgens hen beter kan of juist waar andere organisaties een voorbeeld aan kunnen nemen. “Elke ervaring is daarom welkom!” 

Uiteindelijk zijn het de familieleden die het moeten doen, maar instellingen hebben volgens Stavenuiter zelf invloed of en zo ja, hoeveel stemmen er op hen worden uitgebracht. “We zijn pas net begonnen met de bekendmaking van het initiatief, dus 1 en 1 is 2: Hoe meer bekendheid je er als instelling zelf aan geeft, des te groter de kans op inzendingen. Mijn verwachting is dat er grote verschillen zullen zijn tussen het aantal stemmen op de ene of de andere instelling. Van ons uit zijn posters beschikbaar, flyers en persberichten voor het instellingsblad of de website. Komende vrijdag sturen we het eerste promotiemateriaal uit naar de eerste groep bestellers. Instellingen hebben zelf in de hand of ze daar bij zitten of dat ze de eerste boot missen. Een mailtje naar ypsilon@ypsilon.org met een naam en adres is voldoende.”

De winnaar van de Ypsilon Publieksster zal bekend worden gemaakt op de speciale jubileumeditie van de jaarlijkse Studiedag van Ypsilon in november.

ANBI logo