Tienduizend demonstranten tegen bezuinigingen in de GGZ

Zo’n tienduizend demonstranten hebben vandaag in Den Haag gedemonstreerd tegen de voorgenomen bezuinigingen in de GGZ. Met busladingen vol kwamen ze naar de manifestatie op het Malieveld. De actie was georganiseerd door het Landelijk Platform GGZ, GGZ Nederland en de NVvP, maar werd door nog veel meer organisaties gedragen. “Dit is voor het eerst in ons leven dat we demonstreren”, vertelt een ouderpaar, dat inmiddels een T-shirt van Ypsilon heeft aangetrokken. “Maar de gevolgen zijn zo erg dat we wel moeten.” Wat hen betreft, en de mensen die juist vanwege hun problematiek niet zelf naar de manifestatie konden komen, moeten de plannen 1-2-3 van tafel. Die kans is niet groot. Minister Schippers althans, zelf aanwezig om ruim 46.000 handtekening in ontvangst te nemen, zei onder de indruk te zijn van de opkomst, maar kwam niet met nieuwe toezeggingen.

“We weten dat u de afgelopen week de plannen al iets hebt verlicht. Kennelijk werd u ook al onrustig van het protest tegen de plannen”, probeerde Marjan ter Avest nog naar de minister. In een sterk betoog maakte de Platformdirecteur duidelijk hoe averechts de kortingen zullen uitpakken en hoe zwaar ze tegelijk zijn voor de mensen die het betreft. Haar verhaal werd ondersteund door vertegenwoordigers van alle oppositiepartijen, onder wie Job Cohen en Emile Roemer. “De minister heeft te veel naar Gooise vrouwen gekeken”, constateerde Cohen. “Daar zie je alle vrouwen direct naar de psychiater gaan als ze even ongelukkig zijn. Maar schizofrenie is echt een ander verhaal, minister, dat is een ziekte en daar kies je niet voor.” Applaus was zijn deel, terwijl boegeroep de woordvoerders van VVD, CDA en PVV ten deel viel.

De sfeer was vrolijk maar vastberaden, mede ingegeven door een protestlied van psychiater Remmers van Veldhuizen onder begeleiding van de Electric Space Cowboys. Het publiek, onder wie veel mensen die werkzaam zijn bij een GGZ, zong uit volle borst mee. Ook zij krijgen het nog zwaar, bracht accountantsbureau PWC op hetzelfde moment naar buiten: GGZ-instellingen leveren de komende jaren door een stapeling aan maatregelen minstens tien procent in, becijferde het PWC nadat het de jaarrekeningen van bijna alle instellingen had doorgespit.

Allemaal voor de toekomst, was de boodschap van de regeringspartijen en hun gedoogpartner. ’s Morgens waren ze al doof geweest voor alternatieven voor de korting op patiënten- en familieorganisaties. Of ze dat ook zijn voor de alternatieven voor de bezuinigingen in de GGZ, zal morgen blijken tijdens het Kamerdebat over de maatregelen.

ANBI logo