Toename overlast verwarde personen

Het aantal meldingen bij de politie van overlast door verwarde personen is vorig jaar met 17 procent gestegen. ‘Het gaat om kleine opstootjes, maar soms ook om incidenten waarbij iemand in verwarde toestand een bedreiging vormt voor zichzelf of zijn omgeving’, aldus een politiewoordvoerder in een bericht op nu.nl.

De stijging kán een gevolg zijn van de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg. ‘Vaak is het erop afsturen van een agent niet dé oplossing, zegt de politiewoordvoerder. ‘Iemand met psychische klachten is geen crimineel, maar een patiënt. Die heeft vaak meer baat bij opvang door hulpverleners.’
Een woordvoerder van de GGZ vindt het nog te vroeg om het verband met de bezuinigingen te leggen. Het hoeft bij een melding van een verward persoon niet altijd te gaan om iemand met een GGZ-achtergrond. ‘Iemand die dronken, boos of verdrietig is, noemt de politie ook verward.‘

GGZ Nederland directeur Paul van Rooij twitterde naar aanleiding van dit bericht dat het gepaster zou zijn als de politie (gemeente) zou spreken van ‘zorgen over’ in plaats van over ‘overlast van’. ‘Helemaal mee eens’, reageerde Ypsilondirecteur Bert Stavenuiter.

In de grote steden is de toename van het aantal incidenten het grootst; Utrecht (27,8 %), Rotterdam (24,4 %) en Amsterdam (9,2 %). Den Haag heeft juist een afname van 6,3 %.

Volg Ypsilon op twitter en facebook:
www.twitter.com/ypsilon 
www.twitter.com/bertbijypsilon
www.facebook.com/ypsilondichtbij

ANBI logo