Triade wint Ria van der Heijdenprijs 2019

Kunstwerk Annejole JacobsEen ongebruikelijke stap, noemde juryvoorzitter Marianne van Duijn het. Niet één, maar drie genomineerden delen de Ria van der Heijdenprijs 2019: DE patiënt, DE naaste en DE hulpverlener. 'Kijkend naar alle genomineerden, zagen we stuk voor stuk fantastische projecten, van mensen met het hart op de goede plek, met organiserend vermogen, de kwaliteit van het leven verbeterend voor mensen met psychosegevoeligheid. Maar de echte helden en heldinnen van de psychiatrie zijn de patiënten, degenen die het dichtst bij hen staan zijn de naastende en de hulpverleners van de werkvloer zijn de koningen en koninginnen van de zorg.'

De prijs werd afgelopen week uitgereikt op het Jubileumsymposium van Ypsilon. Van Duijn riep de voorzitters van Anoiksis en Ypsilon, Carola van Alphen en Jan Zandijk en Wiepke Cahn van het UMCU naar voren om namens de triadepartij die zij vertegenwoordigen de prijs in ontvangst te nemen. De prijs wordt toegekend aan een persoon, organisatie of instelling, die iets bijzonders gepresteerd heeft dat direct of indirect ten goede komt aan de ernstig psychotische patiënt. Aan de prijs is een prachtig kunstwerk van Annejole Jacobs verbonden en een (te delen) geldbedrag van 5000 euro. De jury reikte bovendien twee aanmoedigingsprijzen (à 750 euro) uit aan Stichting Nieuw Nabuurschap en de ClozapinePlusWerkgroep. 

Bij Nieuw Nabuurschap leveren (veelal hoogopgeleide) mensen met een kwetsbaarheid voor psychose administratieve en financiële diensten aan cliënten met een uitkering die in zorg zijn bij de ggz. Zinvolle dagbesteding, nuttig werk door en voor cliënten, waaronder de belastingtoko. De ClozapinePlusWerkgroep zet zich belangeloos en onafhankelijk in voor patiënten met psychose en hun familieleden. Door informatie te verstrekken over een middel dat vaak als laatste redmiddel gebruikt wordt. Helpt waar andere middelen dat niet (meer) doen. Het gaat de jury niet om het middel op zich, het gaat om de keuzevrijheid, de toegankelijkheid, het net zo lang zoeken tot er een middel is gevonden dat wérkt. Bij déze patiënt.

In het heetst van de strijd vergat de scheidend juryvoorzitter de namen te noemen van de overige genomineerden. Ten onrechte, want ook daar ging het stuk voor stuk om prachtige initiatieven. Het ging om Stichting Chapeau Woonkringen, The Living Museum Nederland, Stichting Wonen Ypsilon Amsterdam, RIBW Nijmegen & Rivierenland, Ruud Dettmer, Basic Activering, Sterk in eigen Kracht, Verbeelding van kracht, Stichting PsychoseNet, Herstelnetwerk Gooi en Vechtstreek, Theaterwerkplaats Smit, Altrecht Familiecoaching en Zeeuwse gronden. De jury heeft excuses gemaakt voor de omissie naar de genomineerden. Alle staan ze mét beschrijving op de speciale webpagina van Ypsilon en zullen ze een plek krijgen in de eerste editie van 2020.

Van Duijn, scheidend bestuurder van Antes, kondigde aan dat dit het laatste jaar was dat de prijs werd uitgereikt voor Antes zelf. Antes, het vroegere Delta, draagt de prijs per 2020 over aan Ypsilon. Eerder wonnen Mark van der Gaag, De Windroos, de afdeling Palliatieve Zorg van Zon&Schild en Cuenta Conmigo de Ria van der Heijdenprijs.

Winnaars van de Ria van der Heijdenprijs 2019: De triade

ANBI logo