Tuchtzaak tegen psychiater Rivierduinen beroert familie en media

Een tuchtrechter zal vandaag uitspraak doen of een psychiater van Rivierduinen nalatig is geweest in de behandeling van Alain van der H. Alain vermoordde een jaar terug in een psychose zijn moeder, die in de periode daarvoor vergeefs bij de behandelaar had aangeklopt. Vooral het feit dat haar zoon al meerdere suïcidepogingen achter de rug had en nu opnieuw ongerust was, baarde haar zorgen. Toen ze daarop haar zoon in huis nam, werd ze zelf het slachtoffer. Alains zus Linda heeft de zaak, die speelde enkele dagen na het schietdrama in Alphen aan den Rijn, onlangs naar buiten gebracht en de behandelaar voor de tuchtrechter gedaagd.

Afgelopen weekend plaatste de Volkskrant een groot artikel waarin het gruwelijke voorval werd beschreven en sindsdien hebben ook andere media het verhaal opgepakt. Zo zal vanavond, dinsdag 27 november 2012, Editie NL aandacht besteden aan het onderwerp in haar uitzending van 18.15 uur op RTL4. In het programma reageert Ypsilondirecteur Bert Stavenuiter vooral op de vraag hoe het kan dat de familie zich nog steeds niet altijd gehoord voelt door hulpverleners. “Alhoewel het natuurlijk ook vaak goed gaat: Tegenover elk dramatisch verhaal staan tientallen verhalen waarin het hulpverleners, cliënten en familieleden wel lukt om met elkaar in gesprek te blijven. Maar daar heeft de zus van Alain natuurlijk weinig boodschap aan. Zij is haar moeder én haar broer kwijt.”

Inmiddels heeft de beroepsvereniging van psychiaters, de NVvP, Ypsilon laten weten graag in contact te blijven om er voor te zorgen dat de familie echt meer gehoord gaat worden. De invoering van de nieuwe behandelrichtlijn schizofrenie maakt dat er ook middelen voor zijn, denkt de NVvP. Stavenuiter is daar blij mee. “Dat is goed nieuws. Wat Ypsilon betreft maken we er vandaag nog werk van!”

Naschrift

De uitspraak is inmiddels gedaan en de uitzding van Editie NL zit erop. Wilt u de uitzending nog eens terugzien, dan kunt u hier klikken  (opent nieuw venster).

Het medisch tuchtcollege heeft vanmiddag twee behandelaars van Rivierduinen op de vingers getikt omdat ze niet adequaat hebben gehandeld op het gedrag van de psychotische Alain. De tuchtrechter gaf beiden een waarschuwing, een stevig signaal dat de behandelaars nalatig hebben gehandeld. In een reactie liet Rivierduinen weten de uitspraak te bestuderen en te kijken welke lessen ze eruit kan trekken.

 

ANBI logo