Uitspraak rechtbank: ouders Tristan niet aansprakelijk

De ouders van Tristan van der Vlis, die in 2011 vijf mensen doodschoot in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn, zijn niet aansprakelijk voor de daden van hun zoon. Volgens de rechtbank in Den Haag konden de ouders van tevoren niet weten dat hun zoon een gevaar voor anderen zou worden.

Ypsilondirecteur Bert Stavenuiter: ‘Tristans ouders zijn opgelucht en vinden de uitspraak een opsteker voor alle ouders die op een of andere manier aangeklaagd worden om hun zieke kind. Ik ben het daarmee eens. Mensen hebben het ongeluk te worden getroffen door een psychotische aandoening en hebben zorg en behandeling nodig. En hun familie steun. Je kunt nooit zeggen dat met betere samenwerking met familie dit soort gebeurtenissen niet meer zal voorkomen, maar de kans erop wordt wel kleiner.

Op 9 april 2011 schoot de 24-jarige Van der Vlis vijf mensen dood in winkelcentrum Ridderhof, verwondde er zeventien en pleegde vervolgens zelfmoord. Van der Vlis bleek een wapenvergunning te hebben. Een groep van dertien slachtoffers stelde de ouders van Van der Vlis mede-aansprakelijk voor de schietpartij. Ze vonden dat de ouders hadden moeten ingrijpen toen bleek dat hij, ondanks zware psychische problemen, een wapenvergunning had gekregen.

Van der Vlis was eerder gedwongen opgenomen vanwege psychische problemen, maar volgens de rechtbank was zijn situatie stabiel toen hij in 2008 een wapenvergunning kreeg. Zijn ouders mochten erop vertrouwen dat de politie op de hoogte was van zijn problemen en dit zou meewegen bij het verstrekken van de vergunning. 

ANBI logo