Uitzending Radar over medicijnkosten

De uitzending van Radar, vanavond, 22 oktober 2012, om 20.30 uur bij de Tros op Nederland 1, gaat over de kosten van medicijnen. Patiënten krijgen te maken met wisselende merken medicijnen, dure merkmiddelen en goedkopere alternatieven. Sinds een paar jaar bepaalt de zorgverzekeraar welk middel er bij welke ziekte wordt vergoed aan de patiënt. Dit zogenaamde ‘preferentiebeleid’ zou medicijnen goedkoper en gemakkelijker verkrijgbaar moeten maken.

De prijzen van medicijnen zijn door het preferentiebeleid gedaald en er is een einde gekomen aan de hoge winsten van apothekers. Iedere zorgverzekeraar heeft echter zijn eigen beleid ontwikkeld. Met een complete chaos als resultaat voor de patiënt.

U kunt uw ervaringen of klachten melden per mail, website of telefoon! Doet u dat snel. Dan kunnen ze mogelijk worden meegenomen in de uitzending. Klik hier om via Radar te reageren.

 

 

 

Mensen die antipsychotica slikken hebben in sommige gevallen nog een extra probleem met het preferentiebeleid. Als zij hun vertrouwde medicijn ineens van een ander merk en in een andere vorm en verpakking krijgen aangeboden, kan dat reden zijn om het te laten staan. In die gevallen weegt de besparing van het goedkope middel niet op tegen de kosten van de extra zorg en aandacht.

De Consumentenbond doet een oproep aan patiënten om deel te nemen aan een onderzoek. Klik hier voor meer informatie.

ANBI logo