Utrechtse Zorglijn Psychose wint Ypsilon Familiester

De Zorglijn Psychotische stoornissen van het UMC Utrecht is winnaar van de Ypsilon Familiester 2010. De Utrechtse afdeling stak volgens Ypsilondirecteur Bert Stavenuiter met kop en schouders uit boven de 228 andere instellingen en afdelingen waarop familieleden hadden gestemd. Hoofd zorg Lena Donk en psychiater Wiepke Cahn namen de prijs zaterdag in ontvangst tijdens een landelijke studiedag van Ypsilon in Maarssen. Het Vijfde Wijkteam van GGZ Noord-Holland Noord en de Zorglijn Vroege Psychose van het AMC kregen een eervolle vermelding.

De prijs is in het leven geroepen als blijk van waardering voor instellingen en afdelingen in de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) die tastbaar werk maken van familiebeleid. Initiatiefnemer is Ypsilon, die met 7.000 familieleden van mensen met schizofrenie of een psychose een van de grootste consumentenorganisaties in de GGZ vormt. Ypsilon wordt daarbij gesteund door GGZ Nederland, Zorgverzekeraars Nederland, kenniscentrum Phrenos, Anoiksis, het Landelijk Platform GGz en ABC Altrecht als winnaar van vorig jaar.

Naast de respectvolle bejegening en de deskundige behandeling roemden familieleden de ‘rooming-in’ van het UMC; de mogelijkheid die de Zorglijn familieleden biedt om mee opgenomen te worden. “Dat scheelt vaak enorm in een sneller herstel van de patiënt”, citeerde Stavenuiter een van de stemmers. “Een modelaanpak waarin het UMC op dit moment uniek is, maar die familieleden graag ook bij andere instellingen in Nederland verwezenlijkt zien.”

Het team van de zorglijn toont zich opgetogen over de behaalde prijs. Hoofd zorg Donk: “Wat moet je nog zeggen als een stemmer schrijft: ‘Ik geef een 9 omdat een 10 volmaakt moet zijn. Maar als ik bedenk hoe diep onze zoon gezonken was in zijn psychose en in het UMCU benaderd en behandeld werd, van de hel in de hemel, zou het toch een 10 moeten zijn’.”

Wat leidinggevende Cahn betreft gaat er een enorme stimulans uit van de prijs om door te gaan met het ingezette familiebeleid. “Het geeft zo veel voldoening als familieleden hun waardering voor je werk belonen met de Familiester. Ze kunnen erop vertrouwen dat het familiebeleid binnen het UMC blijvend de aandacht zal hebben. En dat we het met veel overtuiging zullen uitdragen aan onze collega-instellingen.”

Het volledige eindrapport is te downloaden op www.familiester.nl.
  

ANBI logo