Vakbonden in manifest: Maak psychische aandoeningen bespreekbaar

Vakbonden gaan zich actief inzetten voor bespreekbaarheid van psychische aandoeningen op de werkvloer. Om dat te brekrachtigen zetten FNV, CNV, VCP, SBI formaat en MNO vandaag hun handtekening onder het manifest ‘Psychische Diversiteit Werkt!’  Samen met werkgevers willen ze verzuim en prestatieverlies terugdringen.

Bijna de helft van de Nederlanders krijgt ooit een psychische aandoening, zoals een angststoornis, depressie of burn-out of psychose. Op dit moment doen vertegenwoordigers van vakbonden en ondernemingsraden weinig dat specifiek gericht is op het bespreekbaar maken van psychische diversiteit. Dit blijkt uit onderzoek van Samen Sterk zonder Stigma, een organisatie die zich inzet om psychische problematiek bespreekbaar te maken.

Jaap Jongejan (SBI Formaat): ‘Een psychische aandoening kan letterlijk iedereen overkomen. Maar als het zich op het werk manifesteert kunnen we er niet goed mee omgaan’. Met het ondertekenen van het manifest spreken de bonden de intentie uit dat ze nu echt aan de slag gaan met dit thema. Zij willen samen met werkgevers het taboe doorbreken, kennis en bewustwording vergroten, gespreksvaardigheden bevordere en wet- en regelgeving benutten.

Meer informatie is te vinden in het het rapport en bijbehorende factsheets en checklist voor ondernemingsraden of vakbonden.

ANBI logo