Vaker herstel bij lagere dosis na eerste psychose

Patiënten die na een eerste psychose minder medicatie dan gebruikelijk krijgen, herstellen beter. De verschillen zijn zelfs groo, leert onderzoek onder 138 patienten: zeven jaar na dato waren patiënten meer dan tweemaal zo vaak hersteld in vergelijking met patiënten die wel een gangbare onderhoudsbehandeling hadden gehad. Dat blijkt uit een onderzoekspublicatie van dr. Lex Wunderink, psychiater bij GGZ Friesland en de afdeling psychiatrie van het UMCG in het tijdschrift JAMA Psychiatry, meldt Mednet. Wunderink pleit volgens Mednet in het artikel voor een heroverweging voor de behandeling van psychosen.

Wunderink verdeelde 128 patiënten die net een psychose hadden gehad in twee groepen. Groep 1 kreeg de gebruikelijke onderhoudsbehandeling. Bij groep 2 werd de dosering van de medicatie zo goed als mogelijk verminderd of zelfs geheel gestopt. Na anderhalf jaar bleek de laatste groep beter af. In die groep kon 20 procent stoppen met de medicatie zonder terugval. En na zeven jaar bleek 40 procent van de patiënten die destijds minder medicatie had gehad volledig te zijn hersteld, tegen 18 procent in de reguliere groep.

Wunderink pleit volgens Mednetvoor een heroverweging van de behandeling van psychosen: “In plaats van vooral te letten op de ernst van de symptomen en het risico op terugval moeten we meer gaan kijken naar het functioneren in het dagelijks leven. Dat is de uitkomst die er voor patiënten werkelijk toe doet. Ook is het duidelijk dat we meer studies moeten doen waarin we patiënten meerdere jaren volgen. Dat levert hele andere inzichten op.”

ANBI logo