Verleent een hulpverlener betere hulp als hij zelf naastbetrokkene is?
Ervaring maakt mensen vaak beter in hun vak. Zou dat ook gelden voor hulpverleners die zelf ervaring hebben als familielid van iemand met een psychische aandoening? Worden ze er een betere hulpverlener van? Om antwoord te krijgen op die vraag heeft Ypsilon vandaag twee korte vragenlijsten uitgezet: eentje onder hulpverleners en eentje onder Ypsilonleden. Als haar vermoeden klopt, dan wil Ypsilon instellingen oproepen om meer gebruik te gaan maken van de familie-ervaring van hun medewerkers. Hulpverleners kunnen terecht op www.ypsilon.org/hulpverlenersraadpleging, Ypsilonleden krijgen het adres van hun vragenlijst per mail toegestuurd. Het invullen neemt nog geen 10 minuten in beslag.
“We weten uit onderzoek dat 1 op de 4 mensen een psychische aandoening krijgt. En bij elke patiënt horen toch al snel 2 familieleden”, aldus Ypsilondirecteur Bert Stavenuiter. “Dat betekent dat de helft van de mensen in ons land ervaring heeft als familielid. In het algemeen, maar ook onder hulpverleners in de GGZ. Daar hoor je daar zelden over, terwijl wij denken dat het inzetten van hun ervaringen de zorg beter maakt. Althans: dat denken we, maar willen we nu dus goed onderzoeken.”
De enquête maakt deel uit van het project Peer2Peer, dat betaald wordt door de Stichting Samen Sterk zonder Stigma. Daarin wil Ypsilon het taboe doorbrengen dat rust op eigen familie-ervaringen in de GGZ. Stavenuiter: “Het mes snijdt aan twee kanten als GGZ-professionals met familie-ervaringen meer zichtbaar worden in instellingen. Zij treden op als rolmodel naar zowel collega’s als familieleden en versterken bovendien het familiebeleid.” Zodra de enquêteresultaten binnen zijn, gaat Ypsilon op zoek naar instellingen die willen samenwerken. In proeftuinen wordt gewerkt aan een veilige omgeving waarin familie-ervaringen beter worden ingezet.