Vervanger van Semap wordt vergoed

Acemap kan rekenen op volledige vergoeding. Daarmee is de barriere weg om patiënten die het goed deden op het langwerkende antipsychoticum Semap op het vervangende middel over te zetten. De pil wordt gemaakt door ACE Pharmaceuticals uit Zeewolde, een bedrijf dat is gespecialiseerd in medicijnen voor relatief kleine patiëntengroepen en ‘verweesde’ geneesmiddelen. Ypsilondirecteur Bert Stavenuiter is blij met het besluit.

Acemap kan rekenen op volledige vergoeding. Daarmee is de barriere weg om patiënten die het goed deden op het langwerkende antipsychoticum Semap op het vervangende middel over te zetten. De pil wordt gemaakt door ACE Pharmaceuticals uit Zeewolde, een bedrijf dat is gespecialiseerd in  medicijnen voor relatief kleine patiëntengroepen en ‘verweesde’ geneesmiddelen. Ypsilondirecteur Bert Stavenuiter is blij met het besluit.

De vereniging heeft waar ze kon druk uitgeoefend om te komen tot een oplossing na het plotselinge wegvallen van Semap. ‘Het feit dat het maar eens per week hoeft te worden ingenomen, maakt Semap zo geschikt voor patiënten met weinig ziektebesef. Eens per week slikken blijkt voor hen nét haalbaar.’ Reden waarom Ypsilon flinke druk heeft uitgeoefend op alle partijen.

Kort voor de zomer was Semap zo slecht te krijgen dat de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie adviseerde om patiënten over te zetten op een ander antipsychoticum. De Franse producent Alkopharm, die het middel van fabrikant Janssen had overgenomen, bleek ondanks toezeggingen niet in staat om Semap in een continue aanvoer te leveren. Alhoewel zes keer zo duur als het origineel wordt vervanger Acemap daarom geheel vergoed. Komt Semap alsnog weer op de markt, dan zal de vergoeding weer vervallen, heeft Zorgverzekeraars Nederland aan ACE Pharmaceuticals laten weten.

Psychiater Douwe Bouma is blij dat dit antipsychoticum weer leverbaar is. ‘Ik heb de eerste patiënten op hun verzoek weer ingesteld op Acemap. Vooral omdat de alternatieve medicatie niet beviel’, vertelt hij tegen het e-zine van TopSupport. Maar de psychiater stelt ook vasts dat door de onbetrouwbare levering van Semap sommige patiënten hun medicatie en zelfs hun behandeling hebben gestaakt. ‘Helaas is mijn verwachting dat daardoor een aantal weer zieker zal worden, en misschien wel moet worden opgenomen.’

 

ANBI logo