Vijverdal bovenaan in top-10 staatssteun

Psycho-medisch centrum Vijverdal staat bovenaan in de top-10 van zorginstellingen die de afgelopen jaren staatssteun hebben ontvangen om overeind te blijven. Het Limburgse ziekenhuis kreeg maar liefst 9,6 miljoen euro van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die namens het ministerie van VWS het geld toekent. Dat blijkt uit een lijst die de NZa op verzoek van de Volkskrant heeft opgesteld.

Psycho-medisch centrum Vijverdal staat bovenaan in de top-10 van zorginstellingen die de afgelopen jaren staatssteun hebben ontvangen om overeind te blijven. Het Limburgse ziekenhuis kreeg maar liefst 9,6 miljoen euro van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die namens het ministerie van VWS het geld toekent. Dat blijkt uit een lijst die de NZa onder druk van de rechter na verzoeken van de Volkskrant heeft opgesteld. Volgens de krant is de steun bijna altijd nodig als gevolg van mismanagement.

De toekenning in 2005 aan Vijverdal is tevens de meest recente bijdrage die aan een psychiatrische zorginstelling is geleverd, blijkt uit dezelfde lijst. Drie jaar daarvoor kreeg de Rotterdamse RIBW Rechtermaasoever bijna 8 ton aan overheidssteun en in 1999 was de Paulus Stichting in Sittard goed voor ruim 8 ton. In 1998, het eerste jaar waarover de Volkskrant bericht, vielen maar liefst 3 GGZ-instellingen in de prijzen: De Stichting antroposofische psychiatrie in Bilthoven kreeg ruim 180.000 euro, De Meren in Amsterdam kreeg ruim een miljoen en de RIAGG’s Centrum/Oud West en Noord waren samen goed voor ruim 1,1 miljoen.

Jaarlijks komen bij de NZa vier tot vijf verzoeken binnen om steun, waarvan er meestal een paar worden afgewezen. De afgelopen 10 jaar is in totaal 73 miljoen aan overheidssteun verleend aan zorginstellingen.

ANBI logo