Vlaamse psychiaters in opstand tegen wetgeving dwangopname

650 Vlaamse psychiaters zijn de verouderde wetgeving rond gedwongen opnames helemaal zat. De maatregel wordt te vaak van stal gehaald en van serieuze observatie van de patiënt is nauwelijks sprake. De wetgeving is “kaduuk”, zo laten ze vandaag weten in een opiniestuk in dagblad De Standaard.

Juist vandaag komt de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie bijeen op haar ‘lentecongres’, waar dwangopname het belangrijkste thema is. Aanleiding is vooral de dood van Jonathan Jacob in 2010. Jacob overleed in een cel van de lokale politie in Mortsel ten gevolge van politiegeweld, nadat een psychiatrisch ziekenhuis had geweigerd hem op te nemen omdat hij te agressief zou zijn. Jacob werd door een speciaal politieteam van 6 agenten onder geweld platgespoten, maar dat liep fataal af. Beelden van de actie leidden tot veel ophef.

Het drama van Jonathan Jacob was het meest pijnlijke, maar lang niet het enige bewijs van de ontsporing van de gedwongen opnames in België. Per dag worden 8 mensen gedwongen opgenomen in Vlaanderen, bijna altijd via een spoedprocedure via een gewone.

De psychiaters willen een andere wetgeving, zodat alleen een psychiater een rapport mag opmaken. Bovendien moet er tijd zijn om de patiënt professioneel te observeren: een verblijf van 24 uur met intensieve psychiatrische observatie is het absolute minimum, zo stelt de Vlaamse beroepsgroep.

ANBI logo