Weekbericht naasten en corona: Naasten steeds meer in beeld

Kijk ook op www.ypsilon.org/corona

Meer naasten vragen advies over corona
De afgelopen week hebben meer naasten de adviesdienst van Ypsilon gebeld met vragen over de coronamaatregelen en de gevolgen ervan voor hun situatie. Bijvoorbeeld over het telefonisch horen bij een zorgmachtiging of over hoe het moet met een depot. De adviesdienst van Ypsilon is gewoon bereikbaar. Per mail en per telefoon. Elke werkdag van 10 tot 16 uur kunt u de adviesdienst bellen met uw vragen, uw zorgen, uw problemen met deze situatie: 088-0002120

Nieuws over de livestream
Helaas hebben MIND en Stichting Out of the Box TV de livestream ‘De Huiskamer’ tijdelijk moeten staken. Door bedreigingen van één persoon kan MIND de veiligheid van gasten en makers van de livestream niet meer garanderen. ‘De politie is op dit moment bezig met een onderzoek, we hopen dat dit snel tot resultaat leidt en we de livestream zo snel mogelijk weer op kunnen pakken.’ Op www.wijzijnmind.nl/corona vindt u meer informatie, zowel over corona en de ggz als het laatste nieuws over de livestream.

Ook in België: Iedereen is getroffen
‘Iedereen is getroffen, de ene harder dan de andere. Wie zich alleen voelde, heeft nog meer last van eenzaamheid. Mensen die een grote druk ervaarden op hun inkomen, hun relatie of de balans tussen werk en privé, hebben het moeilijker dan ooit.’ Met deze woorden stuurde onze Vlaamse zustervereniging Similes samen met andere partners van de ‘Belgische ggz’ een noodkreet uit om specifieke maatregelen om in deze crisistijden het psychiatrisch zorgaanbod op peil te houden. Lees hier meer. 

Arkin biedt ook naasten steun
Ggz-instelling Arkin begon een YouTubekanaal om de naasten in de coronacrisis een steuntje in de rug te geven. Hoe moet je nu omgaan als naaste met de cliënt? Moet je vaker contact hebben? Of juist niet? Op dit kanaal vind je tips maar kun je ook vragen stellen. Klik hier voor Naastenthuis 

Er zijn meer instellingen die extra steun bieden aan naasten in deze tijd. Vraag erom bij de instelling van uw naaste.

Psychiatrische crisis voorkomen
Door minder instroom en minder live contacten heeft de ggz het nog steeds rustiger dan verwacht. MIND (met Ypsilon) dringt al enige tijd aan op hervatting van wél face to face contact en extra aandacht thuis. En dat gebeurt ook steeds meer: Ggz-hulpverleners werken samen met huisartsen om de drempel te verlagen. Daarnaast worden initiatieven genomen om patiënten proactief te benaderen. Boodschap blijft: zoek contact met de huisarts en trek wél aan de bel bij de ggz als het niet goed gaat. En vraag of de bezoekregelingen te verruimen zijn.

Cijfers lijken te bevestigen dat het inderdaad stilte voor de storm is in de ggz: Zorgvisie meldt dat 65 procent (!) minder mensen naar een psychiater of psycholoog in het ziekenhuis zijn doorverwezen. Daarnaast worden er veel minder mensen met psychische klachten doorverwezen naar ggz-instellingen: 6500 minder in de afgelopen drie weken.

Te verwachten is dat dat binnen afzienbare tijd zal leiden tot een enorme toename in het aantal zorg-aanvragen. Om dat te voorkomen is het belangrijk dat bezoek, dagbesteding en dergelijke allemaal zo veel mogelijk wordt genormaliseerd, om de piek van een psychiatrische crisis te verkleinen.

Kans! Contact met naasten
Langzaam zien we ook waar deze crisis kansen biedt. Het pleidooi van MIND Ypsilon om meer energie te stoppen in contact met de familie om een ggz-piek te voorkómen valt goed en wordt overgenomen door o.a. het ministerie van VWS en de verpleegkundigenkoepel V&VN. En bij de vergadering van FACT Nederland vertelde Ypsilondirecteur Bert Stavenuiter hoe het de familie vergaat.

Richtlijn Mantelzorg
Omdat mantelzorgers er aanvankelijk heel bekaaid van afkwamen, is de afgelopen tijd gewerkt aan een nieuwe richtlijn Corona & Mantelzorg. MantelzorgNL ontwikkelde een zorgladder voor mantelzorgers die daarin is opgenomen. De richtlijn, die waarschijnlijk deze week wordt gepubliceerd op de website van de RIVM, is wat Ypsilon betreft nuttig, maar te algemeen. Samen met andere organisaties gaat Ypsilon daarom werken aan een versie waarin ook familie en naasten van mensen met ggz-problematiek zich goed kunnen herkennen.

Er komt daarnaast een aparte richtlijn over dagbesteding, een thema dat mantelzorgers ook kan ontlasten.

Mondkapjes
Onder meer MIND en MantelzorgNL hebben er bij het ministerie op aangedrongen dat ook mantelzorgers beschermingsmiddelen krijgen zoals mondkapjes. De reactie van VWS: “Die zorgen zijn bij ons en zelfs de minister zeer goed bekend, maar het is feitelijk op dit moment onmogelijk om die ter beschikking te stellen omdat ze niet in die groten getale aanwezig zijn. Wie weet wat er op termijn mogelijk is, maar nu zijn die middelen er (helaas) niet.”

In tijden van crisis hebben mensen meer behoefte aan verbondenheid dan anders. En dus mag u op Ypsilon rekenen. De medewerkers van het landelijk bureau van Ypsilon zitten klaar om u te ondersteunen. En in onze contacten met politiek, beleidsmakers en zorgaanbieders doen we er alles aan om te voorkomen dat de noodzakelijke zorg wegvalt.
Ypsilon is gewoon bereikbaar. Per mail (landelijk bureau: ypsilon@ypsilon.org of adviesdienst@ypsilon.org) en per telefoon. Elke werkdag van 10 tot 16 uur kunt u de adviesdienst bellen met uw vragen, uw zorgen, uw problemen met deze situatie: 088-0002120

Zoekt u buiten deze tijden contact, dan is het goed te weten dat de openingstijden van onze collega’s van MIND Korrelatie zijn verruimd. Van maandag tot en met vrijdag is de lijn nu tijdelijk open tot 22.00 uur. U kunt bellen 0900 1450 of chatten via de website www.mindkorrelatie.nl

 

ANBI logo