Weekbericht Ypsilon: Naasten en corona: Betrokkenheid

Kijk ook op: www.ypsilon.org/corona

Tweede Quarantainer geplaatst!

Bij Emergis in Zeeland werd vorige week de tweede Quarantainer geplaatst, een mobiele ontmoetingsplek voor cliënten en naasten zonder fysiek contact. De plaatsing van de Quarantainer is een direct gevolg van de succesvolle crowdfunding van MIND Ypsilon, Anoiksis en de Socialrun.

Ralph Gillissen directeur zorg bij Emergis: “De laatste drie maanden zijn voor sommige cliënten lastig geweest. Afstand moeten houden terwijl je mensen, die belangrijk voor je zijn, het liefst dichtbij je wilt hebben. Ook voor naasten was het zwaar. Wetende dat je familielid je nodig heeft en dan niet of beperkt op bezoek kunnen komen. De Quarantainer gaat zeker een bijdrage leveren om dat belangrijke contact, op een veilige manier, weer mogelijk te maken.”

Klopt het nieuws over corona en de GGZ?

Op ggztotaal.nl verscheen recent een artikel met de titel: Klopt al dat nieuws over corona en de GGZ? De auteur verwijst naar meningen en ervaringen als: het aantal mensen met psychische klachten neemt toe en de ggz gaat te snel over op (beeld)bellen. In het artikel staaft de auteur deze uitspraken met de onderzoeken van MIND, het Trimbos-instituut en het lectoraat Onbegrepen gedrag, zorg en samenleving (een kennisinstituut van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen).

Lees het artikel

Opstarten zorg moet meer in overleg met cliënt en familie

Uit verdiepend onderzoek van MIND blijkt dat cliënten- en familie- en naastenraden in instellingen tot nu toe onvoldoende betrokken werden bij het beleid. Uit een rondgang langs acht cliëntenraden en acht familieraden in de ggz worden forse verschillen tussen instellingen zichtbaar. De mate waarin de instellingen hen de afgelopen maanden betrokken bij het beleid, varieert. MIND roept op om raden te faciliteren en te begeleiden om op afstand te kunnen vergaderen. MIND en de cliënten- en familieraden roepen de instellingen ook op om gehoor te geven aan de ruimere openstelling voor bezoek en waar nodig alternatieven te organiseren.

Lees meer

Bel gerust

In tijden van crisis hebben wij meer behoefte aan verbondenheid dan anders. En dus mag je op Ypsilon rekenen. De medewerkers van het landelijk bureau van Ypsilon zitten klaar om je te ondersteunen. En in onze contacten met politiek, beleidsmakers en zorgaanbieders doen we er alles aan om te voorkomen dat de noodzakelijke zorg wegvalt.

Ypsilon is gewoon bereikbaar. Per mail (landelijk bureau: ypsilon@ypsilon.org of adviesdienst@ypsilon.org) en per telefoon. Elke werkdag van 10 tot 16 uur kun je de adviesdienst bellen met jouw vragen, zorgen en problemen met deze situatie: 088-0002120.

Zoek je buiten deze tijden contact, dan is het goed te weten dat de openingstijden van onze collega’s van MIND Korrelatie zijn verruimd. Van maandag tot en met vrijdag is de lijn nu tijdelijk open tot 22.00 uur. Je kunt bellen naar 0900 1450 of chatten via de website www.mindkorrelatie.nl

ANBI logo