Weekbericht Ypsilon: Naasten en corona: digitale steun

Kijk ook op www.ypsilon.org/corona

Zo kan het ook!          
Wethouder Carla Kreuk van de gemeente Tiel informeerde bij de Ypsilonafdeling Tiel hoe het met de familie ging

Actie: Digitale verbinding voor iedereen!
MIND startte samen met de vereniging F-ACT Nederland de inzamelingsactie ‘Digitale verbinding voor iedereen’. Het doel is om mensen met een psychische kwetsbaarheid te voorzien van smartphones, tablets of laptops.

In deze coronacrisis blijkt dat het hebben van contact voor een groot deel afhangt van de omgang en beschikbaarheid van digitale middelen. Er is veel meer contact mogelijk, met behandelaars en begeleiders, maar ook met werk, familie en vrienden als je beschikt over een smartphone. Je kunt elkaar zien, elkaar iets laten zien, elkaars stemming peilen, enz.
Maar veel mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen hebben geen geld voor een smartphone en/of zijn onvoldoende digitaal vaardig. Hierdoor lukt het professionals niet bij elke cliënt om op afstand contact te houden, begeleiding aan te bieden en te behandelen. En hebben ook naasten minder contactmogelijkheden.

MIND en F-ACT Nederland vragen om donaties, om zoveel mogelijk mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen te voorzien van een smartphone.
Klik hier voor meer informatie over deze actie. 

Clozapine
Tip voor onze naasten die clozapine (Leponex) gebruiken: Bij koorts moet de clozapinespiegel in het bloed gehalveerd worden. Houd dat in de gaten en vraag de hulpverlener ernaar.
Kijk voor meer informatie op de website van de ClozapinePluswerkgroep.

HOPE Stay at Home Toolkit
Positief denken, goed slapen, ruimte in mijn hoofd, positieve woorden, kansenboom, welzijnsbloem. Het zijn onderwerpen die worden besproken in de HOPE Stay at Home Toolkit. Ervaringswerkers van Pit&Co (Arkin) hebben deze toolkit ontwikkeld. Het is een succes. Binnen anderhalve week is hij al 1000 keer geopend. Cliënten zeggen zich gezien en gehoord te voelen. Er is ook een lijst met hulplijnen en een telefoonnummer.

Maar ook naasten hebben er wat aan. De toolkit is te vinden op de website van F-ACT Nederland. Volgende week komt er een engelstalige versie online.

Herstel begint met een huis
Afgelopen week bracht de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) haar adviesrapport uit ‘Herstel begint met een huis’. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport had de RVS gevraagd om met oplossingen te komen voor het enorme aantal mensen dat dak- en thuisloos is.

Vanuit het 'recht op huisvesting' adviseert het rapport een andere aanpak van dakloosheid. Een plek om te wonen staat aan de basis van elk hulpverleningstraject; herstel begint met een huis. Iets wat Ypsilon van harte onderschrijft. Het rapport en achtergrondinformatie is te vinden op de website van de RVS.  In Ypsilon Nieuws leest u eerdaags meer over dit onderwerp.

Bel gerust
In tijden van crisis hebben wij meer behoefte aan verbondenheid dan anders. En dus mag u op Ypsilon rekenen. De medewerkers van het landelijk bureau van Ypsilon zitten klaar om u te ondersteunen. En in onze contacten met politiek, beleidsmakers en zorgaanbieders doen we er alles aan om te voorkomen dat de noodzakelijke zorg wegvalt.

Ypsilon is gewoon bereikbaar. Per mail (landelijk bureau: ypsilon@ypsilon.org of adviesdienst@ypsilon.org) en per telefoon. Elke werkdag van 10 tot 16 uur kunt u de adviesdienst bellen met uw vragen, uw zorgen, uw problemen met deze situatie: 088-0002120

Zoekt u buiten deze tijden contact, dan is het goed te weten dat de openingstijden van onze collega’s van MIND Korrelatie zijn verruimd. Van maandag tot en met vrijdag is de lijn nu tijdelijk open tot 22.00 uur. U kunt bellen 0900 1450 of chatten via de website www.mindkorrelatie.nl

 

ANBI logo