Weekbericht Ypsilon: Naasten en corona: een hart onder de riem

Kijk ook op: www.ypsilon.org/corona

Crowdfunding Quarantainer enorm succes!
Deze week startten MIND Ypsilon, Anoiksis en Socialrun een crowdfunding actie voor een zogenaamde Quarantainer. Een mobiele ontmoetingsplek zonder dat er fysiek contact plaatsvindt. Dit is hard nodig, want in veel gevallen kunnen patiënten, familie en geliefden elkaar nu niet zien. Instellingen staan bezoek vanwege corona niet toe, terwijl dit zo belangrijk is, vooral in deze tijd.

Dolblij zijn we dan ook dat we in één dag al ruim € 17.000,- hebben opgehaald! We zijn hiermee al dik over ons streefbedrag van € 7.500,- heen gegaan, het bedrag voor het inrichten en plaatsen van een Quarantainer. De behoefte is dus groot en we stoppen dan ook niet. Ons streven is om 3 Quarantainers te realiseren en hiervoor € 22.500,- op te halen.

Ook jij kunt helpen patiënten en naasten samen te brengen met een donatie.

Voorzitter Jan Zandijk steekt jullie een hart onder de riem
“De coronapandemie heeft heel wat overhoop gegooid. We hebben vragen over onze eigen gezondheid. En we hebben vragen over de gezondheid van onze naasten die aangewezen zijn op hulp.” Ypsilon voorzitter Jan vertelt in zijn vlog hoe hij omgaat met de crisis en dat Ypsilon er voor jou is, óók nu! Alle leden hebben eerder vandaag een mail met zijn persoonlijke boodschap ontvangen.

Bekijk het persoonlijke bericht van Jan.

Uitzending Kassa
Op zaterdag 9 mei 2020 maakte televisieprogramma Kassa een uitzending over de gevolgen van corona voor mensen in de GGZ. Tot de gevolgen behoren dat behandelingen gestopt zijn en dat mensen geen bezoek meer mogen ontvangen. Bert Stavenuiter, directeur van Ypsilon, was in de uitzending aan het woord.

Meer informatie en terugkijken.

Geen bezoek of face-to-face contact?
We plaatsten in het vorige weekbericht en op social media een oproep het ons te laten weten als GGZ-instellingen bezoek of face-to-face contact weigeren. Wij verzamelen de verhalen en geven de signalen door aan GGZ Nederland en het landelijk crisisoverleg. We kregen verschillende reacties. Waaronder deze: “Mijn moeder woont in een GGZ-instelling. Ze had 10 jaar geen psychotische klachten. Nu heeft ze door de coronamaatregelen een psychose gekregen. We kunnen als naasten voor een hek gaan staan en bellen naar de begeleiding van de afdeling. Ook werden we al vaker weggejaagd wanneer we voor het hek stonden!”

Heb jij ook een soortgelijke ervaring of ken jij een instelling in de GGZ die bezoek of face-to-face contact weigert? Laat het ons weten via social media. Mailen kan ook: ypsilon@ypsilon.org

Psychische klachten nemen toe, naasten ervaren veel druk
Het Trimbos-instituut en MIND hebben beide eind april een panelonderzoek gedaan naar de gevolgen van corona en de genomen maatregelen voor mensen die al voor de crisis te maken hadden met psychische klachten. Wat blijkt? Panelleden geven aan meer psychische klachten te ervaren. Bij twee op de drie personen die vóór de coronacrisis psychische hulp ontvingen, is de zorg weggevallen of aangepast. En als de hulpverlening werd aangepast, kreeg slechts de helft van de cliënten inspraak in de wijze waarop de behandeling werd voortgezet. Ook over de alternatieve vormen zijn cliënten ontevreden. Driekwart van de cliënten mist face-to-face contact.

MIND heeft in haar panel ook familie en naasten van mensen met psychische problemen bevraagd. De druk die zij ervaren, is groot. Drie op de vier geven aan zich machteloos te voelen en 86% maakt zich grote zorgen over het welzijn van zijn dierbare. MIND pleit ervoor om oog te houden voor deze groep en ook hun te vragen welke hulp zij nodig hebben.

Lees meer over het panelonderzoek van MIND

Lees meer over het panelonderzoek van het Trimbos-instituut

Uitzending Monitor
Aanstaande maandag 18 mei is in de uitzending van het televisieprogramma Monitor over de GGZ tijdens corona een interview te zien met MIND. Kijk om 22.15 naar NPO2.

Bel gerust
In tijden van crisis hebben wij meer behoefte aan verbondenheid dan anders. En dus mag je op Ypsilon rekenen. De medewerkers van het landelijk bureau van Ypsilon zitten klaar om je te ondersteunen. En in onze contacten met politiek, beleidsmakers en zorgaanbieders doen we er alles aan om te voorkomen dat de noodzakelijke zorg wegvalt.

Ypsilon is gewoon bereikbaar. Per mail (landelijk bureau: ypsilon@ypsilon.org of adviesdienst@ypsilon.org) en per telefoon. Elke werkdag van 10 tot 16 uur kun je de adviesdienst bellen met jouw vragen, zorgen en problemen met deze situatie: 088-0002120.

Zoek je buiten deze tijden contact, dan is het goed te weten dat de openingstijden van onze collega’s van MIND Korrelatie zijn verruimd. Van maandag tot en met vrijdag is de lijn nu tijdelijk open tot 22.00 uur. Je kunt bellen naar 0900 1450 of chatten via de website www.mindkorrelatie.nl

ANBI logo