Weekbericht Ypsilon: Naasten en corona: Meer samen

Kijk ook op: www.ypsilon.org/corona

Tweede Quarantainer wordt geplaatst!

Aanstaande vrijdag wordt de tweede Quarantainer geplaatst bij Emergis in Zeeland. Een Quarantainer is een mobiele ontmoetingsplek voor patiënten en naasten zonder fysiek contact. Een plek waar ze verhalen en emoties kunnen delen. Enkele weken geleden zijn MIND Ypsilon, Anoiksis en de Socialrun een crowdfundingsactie gestart voor het mogelijk maken van deze zogenaamde Quarantainers. We houden jullie op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.

Een hart onder de riem #4

Afgelopen week deelden we alweer de laatste vlog. Dit keer vertelt Marja Hasert (medewerker adviesdienst bij Ypsilon) over haar broer. “In de eerste week van deze crisis belde hij me op en vertelde me dat hij minder last had van zijn stemmen.” Ze vraagt zich af hoe dit komt, maar is er heel blij mee. “Tegelijkertijd weet ik ook dat er veel mensen zijn die een zieke naaste hebben met wie het juist veel slechter gaat. Voor u is Ypsilon er!”

Bekijk het persoonlijke bericht van Marja

Update richtlijn GGZ en corona

Op 9 juni werd de zesde versie van de richtlijn GGZ en corona gepubliceerd. Naar verwachting is dit voorlopig de laatste versie van de richtlijn. Een belangrijke wijziging is deze: “Ingesloten worden in geval van corona-isolatie kan voor patiënten met wanen, angst- of dwangklachten bijvoorbeeld extra ingrijpend zijn. Dat betekent dat daar waar we proberen de ambulante face-to-face behandelcontacten bij patiënten met verdenking op corona tot een minimum te beperken (wel andere methoden gebruiken, bijvoorbeeld beeldbellen), in deze gevallen juist extra aandacht nodig is.”

Lees hier alle wijzigingen

Samen beslissen over behandelingsvorm

De richtlijn GGZ en corona adviseert dat behandelaar en patiënt samen beslissen of de behandeling face-to-face gebeurt of digitaal plaatsvindt. Om samen die keus goed te kunnen maken is er een infographic ontwikkeld. Deze infographic helpt onder andere bij het bepalen wanneer een behandeling weer face-to-face kan plaatsvinden.

Download hier de infographic

MIND interviewt Rita van Maurik

De livestream van MIND is helaas gestopt, maar MIND en Out of the Box TV hebben samen een alternatief programma gecreëerd. 
Voor de videorubriek “GGZ Stories” werd ‘onze’ Rita van Maurik geïnterviewd. Ze werkt bij de adviesdienst van Ypsilon. Ze vertelt over wat ze bij de adviesdienst doet en dat ze het fijn vindt dat ze haar steentje kan bijdragen zodat mensen zich beter gaan voelen. Ze gaat in op wat ze zelf geleerd heeft en over de impact van de coronacrisis op naasten.

Bekijk de video hier

Bel gerust

In tijden van crisis hebben wij meer behoefte aan verbondenheid dan anders. En dus mag je op Ypsilon rekenen. De medewerkers van het landelijk bureau van Ypsilon zitten klaar om je te ondersteunen. En in onze contacten met politiek, beleidsmakers en zorgaanbieders doen we er alles aan om te voorkomen dat de noodzakelijke zorg wegvalt.

Ypsilon is gewoon bereikbaar. Per mail (landelijk bureau: ypsilon@ypsilon.org of adviesdienst@ypsilon.org) en per telefoon. Elke werkdag van 10 tot 16 uur kun je de adviesdienst bellen met jouw vragen, zorgen en problemen met deze situatie: 088-0002120.

Zoek je buiten deze tijden contact, dan is het goed te weten dat de openingstijden van onze collega’s van MIND Korrelatie zijn verruimd. Van maandag tot en met vrijdag is de lijn nu tijdelijk open tot 22.00 uur. Je kunt bellen naar 0900 1450 of chatten via de website www.mindkorrelatie.nl

ANBI logo