Weekbericht Ypsilon: Naasten en corona: Veerkracht

Kijk ook op: www.ypsilon.org/corona

Eerste Quarantainer geplaatst!
Dinsdag 26 mei is de eerste Quarantainer geplaatst bij Arkin Ouderen. Op deze afdeling van Arkin is het nu voor ouderen weer mogelijk bezoek te ontvangen. De plaatsing van de Quarantainer is een direct gevolg van de crowdfundactie die MIND Ypsilon, Anoiksis en de Socialrun startten. Binnen een week werd er € 20.000,- opgehaald. Bijdragen is nog steeds mogelijk, zodat we meerdere Quarantainers kunnen plaatsen.

Doneer

Een hart onder de riem tijdens coronatijd #2
Afgelopen week ontvingen alle Ypsilonleden voor de tweede keer een persoonlijk bericht om iedereen een hart onder de riem te steken. Dit keer van Caroline Mobach, vrijwilliger bij Ypsilon. In haar vlog vertelt Caroline over de succesvolle digitale ledenbijeenkomst, wat ze het meest mist en hoe ze hiermee omgaat. “Ypsilonleden tonen al heel lang aan met elkaar veerkrachtig te zijn en die veerkracht die blijft ook onmisbaar. We zijn er voor jou. Jij bent er voor ons. We zijn er voor elkaar.”

Bekijk het persoonlijke bericht van Caroline

Livestream tijdens Psychose Awareness Day
Op maandag 18 mei was het Psychose Awareness Day. PsychoseNet zond op deze dag een boeiende livestream uit over het thema Betrekken van naasten. Tijdens de uitzending werd klinisch psychologe Widel van Son en ook Mea Wuisman geïnterviewd. Mea is vrijwilliger bij Ypsilon.

Bekijk de livestream terug

Onderzoek naar veerkracht bij psychiatrische patiënten
Anders dan verwacht is er nog geen grote corona-uitbraak geweest onder psychiatrische patiënten. Zijn ze misschien toch veerkrachtiger dan gedacht? Hoe is dit individueel bepaald? En wat is de impact van corona op familieleden? Het UMC Utrecht wil hier onder leiding van psychiater en hoogleraar Wiepke Cahn onderzoek naar doen. Mede uit naam van Ypsilon is hiervoor een projectaanvraag gedaan. Of de aanvraag wordt toegekend is nog niet bekend.

Routekaart voor mensen met een kwetsbare gezondheid 
De Rijksoverheid heeft onlangs een Routekaart gepubliceerd waarin te zien is wat er per datum weer mogelijk wordt voor verschillende kwetsbare groepen. Patiënten in ggz-instellingen worden hierin ook vermeld. Zo wordt er benoemd wat er mogelijk is wat betreft bezoek ontvangen en behandeling.  

Download de Routekaart 

Ypsilonavond via videoverbinding
Voor de tweede keer organiseert een Ypsilonafdeling een gespreksbijeenkomst via internet. Dit keer gaat het om Ypsilon Utrecht die op 9 juni om 20.00 uur een avond organiseert met als gast Janneke Zinkstok, psychiater bij UMC Utrecht. Ze zal iets vertellen over een groot onderzoek dat heeft plaatsgevonden naar de oorzaken van schizofrenie en psychotische kwetsbaarheid. Ook is er de mogelijkheid tot het stellen van vragen.

Woon jij in de regio Utrecht en heb je interesse? Stuur dan een mail naar ypsilonutrecht@netland.nl

Bel gerust
In tijden van crisis hebben wij meer behoefte aan verbondenheid dan anders. En dus mag je op Ypsilon rekenen. De medewerkers van het landelijk bureau van Ypsilon zitten klaar om je te ondersteunen. En in onze contacten met politiek, beleidsmakers en zorgaanbieders doen we er alles aan om te voorkomen dat de noodzakelijke zorg wegvalt.

Ypsilon is gewoon bereikbaar. Per mail (landelijk bureau: ypsilon@ypsilon.org of adviesdienst@ypsilon.org) en per telefoon. Elke werkdag van 10 tot 16 uur kun je de adviesdienst bellen met jouw vragen, zorgen en problemen met deze situatie: 088-0002120.

Zoek je buiten deze tijden contact, dan is het goed te weten dat de openingstijden van onze collega’s van MIND Korrelatie zijn verruimd. Van maandag tot en met vrijdag is de lijn nu tijdelijk open tot 22.00 uur. Je kunt bellen naar 0900 1450 of chatten via de website www.mindkorrelatie.nl

ANBI logo