Weekbericht Ypsilon: Naasten en corona: versoepelingen

Kijk ook op: www.ypsilon.org/corona

Video-oproep Quarantainer
Namens de drie initiatiefnemers doet Bert Stavenuiter per video een persoonlijke oproep om te doneren voor de Quarantainer-actie om mensen weer samen te brengen. “Ik wil en ga niet lijdzaam toezien. Als directeur van Ypsilon vind ik dat we samen actie moeten ondernemen om men weer bij elkaar te brengen. Het plan is om dat te doen met de zogenaamde Quarantainer. Een mobiele ontmoetingsplek zonder fysiek contact. Een prettige plek waar je elkaar kan zien. Waar je verhalen en emoties kunt delen.”

Bekijk de video-oproep van Bert

Laatste zetje
Inmiddels hebben we bijna genoeg om 3 Quarantainers te plaatsen! We hebben nu ruim 20.000 euro opgehaald. Voor 3 Quarantainers hebben we 22.5000 euro nodig. Help jij ons mee met het laatste zetje?

Doneer

Versoepelde richtlijn GGZ en corona
Op 19 mei verscheen de nieuwste update van de richtlijn GGZ en corona. Daaronder ook een aantal versoepelingen in het bezoek voor opgenomen patiënten. Het uitgangspunt hierbij is dat bezoek weer ruimhartiger toe kan worden gestaan. Dit mag alleen daar waar dat verantwoord kan binnen de kaders van deze richtlijn. De regel dat patiënten maximaal één persoon per dag voor maximaal één uur mogen ontvangen is in de richtlijn geschrapt.

Lees meer over bezoek voor opgenomen patiënten

Ook dagactiviteiten mogen weer. Dit staat beschreven in de paragraaf Polikliniekbezoek, vrijgevestigde praktijk en behandeling

Handreiking voor heropenen zelfregiecentra
MIND heeft samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en Valente een ‘Handreiking heropening algemene voorzieningen’ opgesteld. Dit omdat zelfregiecentra, inloophuizen, buurthuizen en soortgelijke voorzieningen vanaf 1 juni hun deuren weer mogen openen. De handreiking beschrijft hoe voorzieningen zich hierop praktisch kunnen voorbereiden en met welke voorwaarden rekening moet worden gehouden.

Lees meer over de handreiking

Toestroom van hulp komt op gang
De toestroom van hulpvragen komt vanaf afgelopen week weer op gang en is nu weer op het niveau van voor de coronacrisis. Dat melden verschillende beroepsgroepen in het landelijk corona-overleg waar Ypsilon ook namens MIND in zit. De grootste toestroom wordt gezien bij angst en psychose. Hulpvragen over depressie blijven achter.

FACT-cliënten missen face- to- face contact in coronatijd
F-ACT Nederland stuurde deze week een brandbrief rond naar de FACT-teams naar aanleiding van de paneluitvraag van het Trimbos-instituut en MIND. De organisatie doet hierin een aantal aanbevelingen. Zo adviseren ze heldere afspraken te maken over het face-to-face beleid, het contact in overleg met de cliënt weer op te pakken en nadrukkelijk mengvormen van contact in overweging te nemen. Dit alles conform de meest recente Akwa-coronarichtlijn.

Lees meer

Bel gerust
In tijden van crisis hebben wij meer behoefte aan verbondenheid dan anders. En dus mag je op Ypsilon rekenen. De medewerkers van het landelijk bureau van Ypsilon zitten klaar om je te ondersteunen. En in onze contacten met politiek, beleidsmakers en zorgaanbieders doen we er alles aan om te voorkomen dat de noodzakelijke zorg wegvalt.

Ypsilon is gewoon bereikbaar. Per mail (landelijk bureau: ypsilon@ypsilon.org of adviesdienst@ypsilon.org) en per telefoon. Elke werkdag van 10 tot 16 uur kun je de adviesdienst bellen met jouw vragen, zorgen en problemen met deze situatie: 088-0002120.

Zoek je buiten deze tijden contact, dan is het goed te weten dat de openingstijden van onze collega’s van MIND Korrelatie zijn verruimd. Van maandag tot en met vrijdag is de lijn nu tijdelijk open tot 22.00 uur. Je kunt bellen naar 0900 1450 of chatten via de website www.mindkorrelatie.nl

ANBI logo