Ypsilon bereidt leden voor op wet verplichte zorg

De toolkit ‘Het is crisis thuis’ staat online. Met deze digitale toolkit krijgen familieleden in periode van crisis op een snelle en toegankelijke manier informatie over wat ze moeten doen en bij wie ze terecht kunnen. Ypsilon maakte de toolkit om familieleden voor te bereiden op hun nieuwe positie in de nieuwe wet Verplichte GGZ in 2020.

Waar de huidige ‘dwangwet’, de BOPZ, over dwangopname ging, ligt de nadruk van de Wvggz op (dwang)behandeling. Die kan voortaan ook thuis worden opgelegd, in de vertrouwde omgeving en met steun van de vertrouwde mensen. ‘Een wijziging waar Ypsilon blij mee is en ook hard voor gelobbyd heeft. Thuis is immers vaak de beste plek om te herstellen. Maar dat kan wel grote gevolgen hebben voor de naasten. Waar die bij opname een moment ‘rust’ hadden, spelen ze bij dwangbehandeling thuis mogelijk een cruciale rol.

Ypsilon ontwikkelde de toolkit ‘Het is crisis thuis’ om familieleden voor te bereiden, te informeren en te steunen in de nieuwe situatie. Wat moet ik doen? Hoe moet ik dat doen? Waar kan ik terecht? Hoe krijg ik zelf ondersteuning? De toolkit geeft antwoorden.

Kijk op www.ypsilon.org/crisis

 

De toolkit ‘Het is crisis thuis’ is mede mogelijk gemaakt door het VSB Fonds, Janssen  en de stichting Vrienden van Ypsilon.

              

 

 

ANBI logo