Ypsilon: dwaling justitie treft ook Bart van U. zelf

Hadden politie en justitie meer geluisterd naar de signalen van de familie, dan zou Bart van U. mogelijk nooit tot de moord op oud-minister Els Borst en zijn eigen zus zijn gekomen. In dat opzicht is Van U. niet alleen dader, maar ook slachtoffer. Dat concludeert voorzitter Jan Zandijk van Ypsilon, de vereniging voor familieleden van mensen met een verhoogde kwetsbaarheid voor psychose. “Dit is niet het eerste drama waarbij signalen van de familie zijn genegeerd. Zolang er niet geluisterd wordt naar naasten van mensen in psychische nood, is het wachten op nieuwe slachtoffers.”

Uit de media maakt Zandijk op dat én zijn familie én Bart zelf vooraf vergeefs hulp hebben gezocht. “Zelfs zo dat hij wilde dat ze hem zouden opsluiten. Terecht dat het Openbaar Ministerie nu excuses heeft aangeboden aan de nabestaanden. Maar tegelijk zie ik dat er geen aandacht is voor zijn zus die haar grote zorgen al in 2007 meldde aan de politie. Er is geen aandacht voor het feit dat zijn ouders al in 2011 pleitten voor gedwongen opname. En er zijn geen excuses gericht aan de familie voor wat ouders en zussen allemaal moeten doormaken.”

De Ypsilonvoorzitter benadrukt dat mensen met een psychose zelden agressief zijn. “Integendeel, ze zijn vaak juist het slachtoffer van geweld omdat ze zich niet goed staande kunnen houden.” Het feit dat Bart weigerde zich te laten opnemen in een psychiatrische instelling verbaast Zandijk niet. “Het gebeurt vaak dat mensen met psychoses zelf niet beseffen dat ze ziek zijn. Maar juist dan heb je mensen in de omgeving nodig die signaleren dat het niet goed met hen gaat. En een samenleving die begrijpt dat ze dan haar verantwoordelijkheid moet nemen.”

Ypsilon ontwikkelt momenteel een training ‘Verbindende gesprekstechniek’ voor familieleden om te leren hoe ze het best kunnen omgaan met mensen zonder ziektebesef. 

Meer informatie over de training kunt u vinden op door hier te klikken.

ANBI logo