Ypsilon gaat MIND opnemen in naamgeving

Over een dikke maand gaat de vereniging Ypsilon verder onder de naam MIND Ypsilon. Dat heeft de ledenraad van de vereniging vanmiddag besloten. Voorzitter Jan Zandijk spreekt van een ‘richtinggevend’ besluit, dat unaniem werd genomen. Met de gecombineerde naam wil de vereniging laten zien dat ze MIND niet alleen steunt, maar dat ze onderdeel is van de beweging MIND. De naamswijziging gaat op 1 januari 2019 in. 

Ypsilon is de eerste landelijke lidorganisatie van het Landelijk Platform Psychische Gezondheid die deze keuze maakt. Daarmee toont de ledenraad lef, vindt directeur Bert Stavenuiter. “Er zijn vast mensen die de angst hebben dat Ypsilon daarmee haar zelfstandigheid kwijt raakt. Maar niets is minder waar. De kracht van MIND ligt juist in een grote diversiteit aan organisaties die elkaar op inhoud weten te vinden.”

Al twee jaar geleden legde Ypsilon in haar meerjarenbeleidsplan vast dat ze niet langer streeft naar een eigen landelijk netwerk, maar juist de verbinding zoekt met groepen en netwerken waar familieleden en cliënten actief zijn. “Ypsilon wil hierin een stuwende kracht zijn.”

De verwachting is dat andere organisaties op korte of langere termijn het voorbeeld van Ypsilon zullen volgen. Uit pure noodzaak omdat het ledenaantal terugloopt of juist vanwege de kansen die het biedt. “MIND heeft binnen een paar jaar een grotere naamsbekendheid dan de afzonderlijke organisaties ooit zullen krijgen. Als MIND in het nieuws komt en je heet zelf ook MIND, dan hoef je niks meer uit te leggen: je achterban weet direct dat dat ook afstraalt op jou: jij bent immers óók MIND!”

Wij zijn MIND

ANBI logo