Ypsilon lanceert ‘michelinster’ voor familiebeleid

Wat vinden gebruikers van de zorg die instellingen in de GGZ bieden? Vanaf vandaag, dinsdag 1 september 2009, kunnen familieleden hierover voor het eerst hun oordeel geven. Een speciaal daartoe geopende website www.familiester.nl biedt de gelegenheid om hun ervaringen op te schrijven en hun oordeel te vellen. Uit de inzendingen wordt uiteindelijk de winnaar gekozen van de Ypsilon Familiester, publieksprijs voor familiebeleid in de GGZ.

Via de website worden tot oktober (positieve en negatieve) ervaringen verzameld uit heel Nederland. Familieleden krijgen de keus of ze hun stem uitbrengen op de instelling als geheel of op een specifieke afdeling. Na een selectie zullen maximaal drie instellingen/afdelingen doorgaan naar een tweede ronde. Het publiek kiest uit deze top-3 de instelling die de Ypsilon Familiester 2009 krijgt. De prijs wordt uitgereikt op 21 november 2009, tijdens de speciale jubileumeditie van de studiedag van Ypsilon.

GGZ-instellingen zelf hebben behoefte aan een kwaliteitskeurmerk vanuit de gebruikers. Ook van naastbetrokkenen, merkt Ypsilonvoorzitter Marja Hasert. “Zowel binnen de zorg als de politiek is een groeiend besef dat familieleden en naastbetrokkenen een cruciale rol in de zorg spelen. Zeker ook bij schizofrenie en psychose.” Deze prijs laat zien wie het best gebruikmaakt van wat er al bestaat om hen bij de zorg te betrekken. Hasert: “Ons motto is: wie zorgt, praat mee! Met deze prijs willen we de instellingen die familieleden echt laten meedoen in het zonnetje zetten, in de hoop dat andere instellingen hun voorbeeld zullen volgen.”

Eerder deze week schreef Ypsilon hulpverleners dat ze zelf invloed hebben op het aantal familieleden dat op hun instelling of afdeling stemt: “U kunt ervoor kiezen om niets te doen. Maar waarom niet direct zelf het initiatief nemen? Want laten we nou eens aannemen dat u al druk doende bent met familiebeleid, en dat u trots bent op uw inspanningen. Of de eerste stap hebt gezet, maar wilt weten waar u staat. Dan hoort u toch graag hoe familieleden dat waarderen! In dat geval is het een goed idee om familieleden en naastbetrokkenen actief stimuleren om de vragenlijst in te vullen. Mail ons via ypsilon@ypsilon.org een naam en adres en wij stellen daartoe graag gratis promotiemateriaal in de vorm van flyers en posters ter beschikking.”

De Ypsilon Familiester, mede mogelijk gemaakt door het Fonds Psychische Gezondheid, Fonds NutsOhra en de stichting Vrienden van Ypsilon, is op haar beurt weer de opmaat voor de beleidsster waaraan het Landelijk Platform GGZ vanaf komend jaar zal werken.

ANBI logo