Ypsilon lanceert nieuwe website

Preview websitewww.ypsilon.org, de vernieuwde website van de vereniging Ypsilon. Maar de belangrijkste verandering wellicht zit ‘onder de motorkap’: een slimme snelselectie die leden van Ypsilon direct brengt bij informatie die op hun situatie betrekking heeft. En dat is nodig, want de druk op familieleden in de zorg neemt in rap tempo toe.

‘Gemeenten willen mensen kunnen verplichten voor langdurige zorg bij familie aan te kloppen.’ Zomaar een berichtje in de krant dat duidelijk maakt hoe groot de druk op de familie is om een rol te spelen in de zorg. Het wordt financieel onhaalbaar om alle zorg door betaalde krachten te laten verlenen en dus moet de familie van de patiënt bijspringen, is de gedachte. Maar is die familie daar ook klaar voor? Is ze voldoende toegerust? En wordt ze daarin gefaciliteerd?

“Voor veel familie van mensen met een ernstige psychiatrische aandoening is een grote rol in de zorg de dagelijkse realiteit”, aldus Ypsilondirecteur Bert Stavenuiter. “Verplichting of niet, ze doen het gewoon, tot ze er bijna bij neervallen.” Want de druk is enorm: Het aantal overbelaste mantelzorgers nam tussen 2001 en 2008 toe van 300.000 naar 450.000. Stelselmatig blijkt uit onderzoek dat mantelzorgers van mensen in de GGZ het daarin het zwaarst hebben van iedereen. Al bijna 30 jaar spant Ypsilon zich in om hen bij te staan met advies en steun en door het geven van betrouwbare, toegankelijke en herkenbare informatie.

Ook op internet is Ypsilon altijd een voorloper geweest, in het besef dat goed geïnformeerde familieleden het aantal psychoses kunnen terugbrengen. Terwijl veel organisaties en instellingen nog maar net een eigen homepage hadden, behaalde de website van Ypsilon soms wel 3 of 4 miljoen hits per jaar. En opnieuw komt Ypsilon met een innovatie: de snelselectie. Een toepassing die rekening houdt met de relatie die de bezoeker heeft tot de patiënt én met de fase waarin het familielid zich bevindt. Zo vinden leden van Ypsilon snel hun weg in de ruim 1.000 webpagina’s die tegen het licht zijn gehouden en geactualiseerd of nieuw geschreven.

Het is geen toeval dat Ypsilon haar nieuwe website juist nu lanceert. Op dit moment wordt in verschillende landen de Schizophrenia Awareness Week gehouden.

 

De snelselectie of ‘webwizard’ maakt onderdeel uit van het Levensfaseproject waaraan Ypsilon sinds vorig jaar werkt. Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door Fonds NutsOhra, Fonds Psychische Gezondheid en de stichting Vrienden van Ypsilon.

ANBI logo