Ypsilon op tweede plaats in Top-50 Goede doelen

Ypsilon staat op nummer 2 in de Top-50 van Goede doelen die dagblad Trouw vandaag heeft gepubliceerd. Ze komt daarmee net boven de HIV Vereniging Nederland, maar stevent ook een Nederlandse Hartstichting voorbij die op nummer 20 staat en een KWF die zelfs niet voorkomt in de ranglijst. De prominente plek van Ypsilon laat zien dat vereniging het uitstekend doet wat betreft de opzet van de organisatie, het niveau van transparantie en de manier waarop projecten worden aangepakt. Hoe hoger op de ranglijst, des te groter de kans op maximaal effect bij de doelgroep, aldus de onderzoekers.

De ranglijst is ontleend aan een onderzoek van het Centraal Informatiepunt Goede Doelen (CIGD) en het Erasmus Centrum voor Strategische Filantropie (ECSP). Het gaat om een proef onder vijfhonderd goede doelen op het gebied van gezondheidszorg, waar Trouw nog eens zijn eigen criteria overheen heeft gelegd. Ypsilon deelt de plek met de Stichting Plus Wonen, een woonproject in Leusden waar ook tal van Ypsilonleden bij betrokken zijn. Samen zijn ze de eerste organisaties op de lijst die in Nederland actief zijn. Op de gedeelde eerste plaats staan Leprazending en Dark and Light, twee organisaties die in Azië, Afrika en Zuid-Amerika actief zijn in de bestrijding van lepra en vermijdbare blindheid.

De informatie is volgens het dagblad getoetst aan wetenschappelijke criteria die elk voor zich voorspellende waarde hebben voor de maatschappelijke prestatie van goede doelen. Zo neemt de kans op succes toe bij goede doelen die transparant zijn en de doelgroep betrekken bij strategie en ontwikkeling van projecten. Ook samenwerking met andere organisaties en het inschakelen van experts bij het bedenken en halen van doelstellingen, zijn belangrijke criteria.

Wie het werk van Ypsilon financieel wil steunen, vindt alle informatie daarover op www.ypsilon.org/schenken.


 

ANBI logo