Zembla over omstreden onderzoek GGZ NHN

Het tv-programma Zembla (20.25 uur op NPO 2) besteedt vandaag, woensdag 15 april, aandacht aan de commotie rond een geneeskundig wetenschappelijk onderzoek door GGZ Noord-Holland Noord (NHN). Daarbij zijn 52 ernstig zieke patienten getest op een nieuw medicijn. Het onderzoek, gestart in 2013, wordt bekritiseerd door familieleden van een van de betrokken patienten. Zij vinden dat wilsonbekwame patiënten op een oneigenlijke manier zijn overgehaald om deel te nemen. De procedures zouden niet op de juiste manier zijn uitgevoerd en de familie is niet betrokken. De familieleden beschuldigen NHN van intimidatie en het schenden van zelfbeschikkingsrecht. De zaak is aangekaart door een inmiddels ontslagen medewerkster van GGZ NHN, die nu een klokkenluidersprocedure volgt.

De instelling zelf wil niet op de uitzending vooruitlopen. Ook op haar website is nog geen reactie te vinden. Wel citeert het Haarlems Dagblad een schriftelijke verklaring waarin volgens de krant het onderzoek wordt 'bejubeld'. “”Zeventig procent van onze patienten geeft aan dat hun geheugen beter werkt, dat zij zich energieker voelen en dat ze actiever zijn. Daar kunnen wij – samen met onze patienten – alleen maar heel tevreden over zijn.” Prof. Lieuwe de Haan zal in de uitzending reageren op de aantijgingen.

Ypsilon volgt het verhaal kritisch. “Er zijn nog altijd patienten op wie geen enkele behandeling serieus effect lijkt te hebben. In beginsel juichen we elk onderzoek dat daar wat aan kan doen toe, maar vanzelfsprekend op voorwaarde dat dat zeer zorgvuldig gebeurt. We praten hier over een uiterst kwetsbare groep mensen”, aldus directeur Bert Stavenuiter.

ANBI logo