Ziekenhuis weigerde zwaargewonde psychiatrische patiënt

De herhaalde weigering van het Deventer ziekenhuis om hem op te nemen heeft de 37-jarige psychiatrische patiënt Raymond twee jaar terug met de dood moeten bekopen. Dat blijkt uit een stilgehouden onderzoeksrapport waarop het EO-programma De Vijfde Dag de hand heeft weten te leggen. Omdat de familie 22.500 euro kreeg, komt de zaak nu pas naar buiten. De reconstructie die programmamakers maakten over de laatste weken tot zijn dood wordt vandaag, donderdag 3 november 2011, om 21.05 uur uitgezonden op Nederland 2.

Volgens de EO was de suïcidale man opgenomen in een isoleercel van GGZ-instelling Dimence in Deventer, waar hij zichzelf verwondde. Een week voor zijn overlijden wordt hij met zeven gebroken ribben, anderhalve liter vocht in zijn longen en ernstig hersenletsel overgebracht naar het naastgelegen Deventer Ziekenhuis. In plaats van Raymond op te nemen, besluit dit ziekenhuis hem onbehandeld terug te sturen naar Dimence, Daar ligt hij nog een week lang, zwaar gewond, op twee dekentjes in een isoleercel. Pas als hij in coma raakt wordt hij alsnog opgenomen op de intensive care, maar dan is het al te laat, concluderen de programmamakers.

Ook de de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) was volgens de EO op de hoogte van de situatie van de patiënt, maar greep niet in. Ook na zijn overlijden deed de Inspectie niet zelfstandig onderzoek, maar beoordeelde ze slechts een onderzoek dat het Deventer Ziekenhuis en Dimence zelf hadden gedaan naar de gang van zaken. De Inspectie zelf heeft nog niet op het voorval gereageerd, maar is in de uitzending aanwezig.

ANBI logo