Ypsilon deelt kritiek NZa: maak keuzes om de zorg weer toegankelijk te krijgen

De houdbaarheid van de langdurige zorg staat in toenemende mate onder druk. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Niet alleen de ouderenzorg telt een groeiend aantal wachtenden op zorg, ook in de ggz en de gehandicaptenzorg zijn er voor specifieke cliëntgroepen te weinig intramurale plekken. Daar is de stijging relatief zelfs het grootst, maar zijn de absolute aantallen weer klein.

Daarmee maken de instellingen hun zorgplicht steeds minder waar. Dat staat in het ‘Samenvattend rapport Uitvoering Wet langdurige zorg 2022-2023’ van de NZa dat onlangs naar de Tweede Kamer is gestuurd. Daar moet de belangrijkste oplossing vandaan komen, maar juist Den Haag werkt veel te traag, waarschuwt de autoriteit in niet mis te verstane bewoordingen: Het duurt te lang voordat de politiek belangrijke knopen doorhakt. En áls ze eenmaal zijn doorgehakt, dan neemt de behandeling van wetswijzigingen vaak te veel tijd.

Pleisters plakken gaat geen oplossing bieden voor dit probleem: er is een transitie nodig naar toekomstbestendige en passende zorg, stelt de NZa vast. Dat houdt in dat er in het zorgstelsel veel meer ruimte komt voor preventie, leefstijlbevordering, digitalisering, domeinoverstijgende samenwerking en passende contractering en bekostiging. En burgers moeten erop worden voorbereid dat er niet altijd meteen plek is, aldus de NZa.

Wat Ypsilondirecteur Bert Stavenuiter betreft wijst de NZa terecht naar de politiek: “Het is te pijnlijk om te zien voor hoeveel mensen met zwaardere problematiek geen goede zorg is omdat de politiek geen keuzes durft te maken. Het wordt tijd dat we zorg weer zien als een functie in plaats van als een instituut. Want zorg is ook zelfzorg, informele zorg en publieke zorg. Laat de politiek dáár nou eens serieus werk van maken, dan hoeven er veel minder mensen aan te kopen bij de formele zorg. En de snelle digitale ontwikkeling biedt een unieke kans om nu echt grote stappen te gaan zetten! Het is precies de reden waarom we begonnen met BovenJan, het digitale platform voor ervaringskennis.”

ANBI logo