Ypsilon niet akkoord met richtlijn Psychosespectrum

MIND Ypsilon gaat niet akkoord met de vernieuwde richtlijn Psychosespectrum. Dat heeft het bestuur in een brief aan psychiatervereniging NVvP laten weten. Het bestuur zegt onder de indruk te zijn van het gedegen werk dat er is geleverd. Maar ondanks het respect en de waardering daarvoor sluit de richtlijn onvoldoende aan bij wat er op dit moment nodig is om de kwaliteit van zorg op peil te houden of te verbeteren.

Al bijna meteen na de start had Ypsilon bij de trekkers van de nieuwe richtlijn aangegeven aarzelingen en twijfels te hebben. Die kritiek is ook niet tegen dovemansoren geweest. Maar toch gaat het eindresultaat het Ypsilonbestuur niet ver genoeg: “Onderaan de streep moeten we vaststellen dat het niet heeft geleid tot een richtlijn waarmee professionals goed worden ondersteund in het werk dat ze doen.” Dat zit hem wat Ypsilon vooral in wat ze een ‘interne tegenstrijdigheid’ noemt die de richtlijn in zich herbergt: “De bijna eindeloze hoeveelheid data die wordt gepresenteerd lijkt een zekerheid te bieden dat professionals wetenschappelijk verantwoord te werk gaan als ze de aanbevelingen opvolgen. Terwijl de kwaliteit van die data alleen maar aantonen er wetenschappelijk geen enkele zekerheid te geven is.”

Professionals worden met een kluitje in het riet gestuurd als we er niet tegelijk bij vertellen hoe ze dan wél moeten omgaan met de dilemma’s die ze dagelijks in hun werk tegenkomen. “Wat je als professional zou willen is dat je dan veel nadrukkelijker als nu het geval is aanwijzingen meekrijgt die gebaseerd zijn op praktijkkennis of op ervaringskennis. Maar dat vraagt om een heel andere benadering en dan praten we niet meer over een richtlijn, maar over een zorgstandaard.” Het is nu de derde keer dat MIND Ypsilon heeft meegewerkt aan deze richtlijn. En in de tussentijd is ze betrokken geweest bij tientallen zorgstandaarden en generieke modules. “Die laatste twee sluiten wat ons betreft veel beter aan bij wat er in de ggz nodig is”, schrijft het bestuur. “En dus kan wat ons betreft de ontwikkeling van een nieuwe of vernieuwde richtlijn niet zonder koppeling daarmee. We hopen dat dit standpunt breed wordt gedeeld en in de praktijk door de beroepsgroepen zal worden toegepast.”

ANBI logo