U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Agenda

Televisie-uitzending: Bemoeizorg vermindert criminaliteit

Datum: 08-07-2013

Tijd: 18:15 - 18:45

Locatie: EenVandaag op Nederland 1

De criminaliteit onder zware psychiatrische patiënten is in de regio Utrecht zeer sterk gedaald na de inzet van ‘bemoeizorg’. De bemoeizorg wordt verleend door ‘forensische ACT-teams’, hulpverlenersteams die een netwerk rond de patiënt bouwen, ze veel thuis opzoeken, ook als ze niet ‘willen’. Het actualiteitenprogramma EenVandaag besteedt vanavond om 18.15 uur op Nederland 1 aandacht aan dit nieuws.

Er zijn minder rechtszaken, minder veroordelingen en minder langdurige opnames, vertelt Harry Gras, teamleider van GGZ Altrecht, waaronder het forensische ACT-team valt. Assertive community teams, die (ambulant) bemoeizorg bieden, kennen we in de psychiatrie al langer. Altrecht begon in 2008 met bemoeizorg in het forensische circuit, waar patiënten behandeld worden die in aanraking zijn gekomen met justitie.

 

Voorheen werden deze patiënten ook behandeld door de GGZ, maar was het moeilijk grip op hen te krijgen. Ze leefden van crisis naar crisis, weigerden zorg, gaven overlast of waren gewelddadig. De patiënten lijden aan ernstige psychiatrische aandoeningen, waaronder schizofrenie en verslaving.

'We zitten heel strak bovenop de patiënten', zegt Gras. Het team heeft korte lijnen met politie, gemeente, instanties, familie, de buurt en is dag en nacht bereikbaar. 'Dat is nodig als je dit goed wilt doen. Veel instellingen werken alleen op kantoortijden. Zij schakelen 's avonds de crisisdienst in. Wij doen het zelf. Zo bouw je vertrouwen op.' 
Aanvankelijk nam het aantal politiecontacten toe. Gras: 'Bij bedreiging doen we altijd aangifte. Daar moesten ze aan wennen, maar we lieten ze ook zien dat we altijd terugkwamen, wat ze ook deden. De ergste ziekte van deze patiënten is eenzaamheid.'Terug naar agenda-overzicht
sluit venster