U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Agenda

Bijeenkomst voor nabestaanden na een zelfdoding

Datum: 09-12-2011

Tijd: 12:00 - 17:00

Locatie: Westzijde 120 - Zaandam

Ontvangst vanaf 12.00 uur met koffie/thee, gevolgd door een kleine lunch.
De toegang is gratis, de middag duurt tot ongeveer 17.00 uur.

Gastspreker: Prof. Hemmo Drexhage, hoogleraar Immunologie aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam.

Drexhage was op 17 juni jl. voorzitter van het Internationale Congres Chronic Inflammation dat werd gehouden in het Leids Universitair Medisch Centrum.
Het congres boog zich over het verband tussen psychiatrische en somatische ziekten, zie het artikel in Mediator van juni 2011, jaargang 22 nr. 3.

Professor Drexhage komt vertellen over zijn onderzoek en hij zal proberen aan de nabestaanden uit te leggen dat de schuldgevoelens, die zij bijna allemaal hebben, niet terecht zijn, omdat er zich vaak een ziektebeeld ontwikkelt bij jonge mensen dat niet direct herkend wordt.
Het wordt dan vaak gezien als problemen van de puberteit. Daardoor komen zij vaak veel te laat bij de GGZ in behandeling.

Aan de nabestaanden na een zelfdoding die in Amsterdam voor een persoonlijk gesprek bij Vellah Colcher en Jannie Schuit kwamen, hebben zij vanaf het begin in 1993 al gevraagd of er allergieën, schildklierproblemen, suikerziekte en verslavingen in de familie voorkwamen, Dat bleek vaak het geval, maar daar wordt door de GGZ bij een intake-gesprek bijna nooit naar gevraagd. Soms is dat bij de patiënt ook niet bekend, maar daarom zou dan ook de familie er naar gevraagd moeten worden.
Omdat er bij de nabestaanden na een zelfdoding vaak nog andere familieleden, in onze situatie vaak de andere kinderen in het gezin, eveneens verschijnselen vertonen van een psychische kwetsbaarheid, is het heel belangrijk om een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen van de beide families waaruit zij zijn ontstaan.

 

 Terug naar agenda-overzicht
sluit venster