U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Agenda

Manifestatie: Avond van de waanzin

Datum: 10-04-2015

Tijd: 20:00 - 22:30

Locatie: Theater Aan het Vrijthof, Maastricht

Klik hier voor meer informatie

Avond van de Waanzin 
11e editie van Avond van het Woord. Vrijdag 10 april, 20.00 uur, Theater aan het Vrijthof 
Door Studium Generale, Universiteit Maastricht

De 11e editie van de Avond van het Woord heeft dit jaar het thema WAANZIN. Elf is het getal van de gek, de waanzinnige. Tijdens deze avond wordt de smalle grens tussen werkelijkheid en onwerkelijkheid verkend met 10 gasten uit verschillende disciplines. Waanzin kent immers veel gezichten. Aan bod komen psychoses, wat de filosofie er over te melden heeft, clownerie, hallucinaties, bipolaire stoornissen, en waanzin in de muziek en in de literatuur.

Psychoses 
Hoogleraar Jim van Os, schrijver en filosoof Wouter Kusters, en schrijfster Brenda Froyen zijn alle drie experts in psychoses. Kusters en Froyen hebben ze zelf meegemaakt en er een boek over geschreven. Van Os stond met zijn onderzoeksteam aan het MUMC aan de wieg van nieuwe ontwikkelingen rond behandeling en zorg rondom psychoses. Alle drie pleiten ze voor een taboedoorbreking rondom deze ziekte.

Hallucinaties 
Niet alleen geestenziekten ervaren waanbeelden, tegenwoordig is het gebruik van psychedelische middelen erg ingeburgerd in spirituele kringen en onder hippe babyboomers die niet meer willen stuiteren in een disco. De sjamanen in het Amazonegebied gebruiken psychedelische extracten van de plant ayahuasca om vragen op te lossen en te reflecteren op hun leven. Filosoof en schrijver Govert Derix schreef een boek over zijn ervaringen met dit middel en vertelt over de wondere wereld van hallucinaties.

Bipolaire stoornissen 
Ralph Kupka is de enige hoogleraar in Nederland die zich volledig heeft gestort op manische depressiviteit. Mensen staan midden in het leven en functioneren compleet normaal en dan is daar opeens die ziekte. Dit gegeven fascineert Kupka. Kun je er iets tegen doen? Kun je je wapenen tegen depressiviteit? En hoe gaan omstanders ermee om?

Waanzin is ook waanzinnig 
Veel gekken waren en zijn in staat om waanzinnige kunst te maken en gekte kan ook extreem mooie dingen creëren. Beluister de waanzinaria uit de opera Lucia di Lammermoor van Donizetti,  uitgevoerd door Lisa Mostin en Lionel Bams. Laat je overrompelen door het muzikale geweld dat gebaseerd is op La Divina Commedia uitgevoerd door de theatrale post-rock band Al di Miseria. Bekijk de theatermonoloog Keefman, geschreven door Jan Arends (die veelal in psychiatrische inrichtingen verbleef). Geniet van de totaal absurdistische sketches van clown Karel Creemers uit Circus Ronaldo. En last but not least: laat je meeslepen door de gedichten van Ellen Deckwitz.

Avond van de Waanzin – Eindelijk eens een avond over onszelf.

Vrijdag 10 april, 20.00 uur

Papyruszaal, Theater aan het Vrijthof, Vrijthof 47

Kaarten: Toegang €20 | studenten €10

Reserveren via Uitbalie: (043) 350 55 55 of www.theateraanhetvrijthof.nl

www.maastrichtuniversity.nl/studiumgenerale

Het programma kwam tot stand in samenwerking met het Theater aan het Vrijthof en met financiële ondersteuning van de Stichting Studium Generale. Decorontwerp: Manny Dassen en Jacques Reiners

Meer informatie?
Neem contact op met Noortje Fischer van het Studium Generale: 043 - 388 53 08 of stuur een mail naar noortje.fischer@maastrichtuniversity.nlTerug naar agenda-overzicht
sluit venster