U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Agenda

Film: Opgenomen

Datum: 16-04-2016

Tijd: 19:00 - 20:00

Locatie: Museum het Dolhuys, Haarlem

Een bijzondere voorlichtingsfilm van de Haarlemse filmmakers Henk Maurits en Machiel Amorison over de geschiedenis van de psychiatrie. Zij volgen twee oud-verpleegkundigen op de voet tijdens een rondgang door Museum Willibrord in Heiloo en staan stil bij nu omstreden behandelingen als elektroshocks, insulinekuren en castratie, de komst van de eerste medicijnen,  de arbeidstherapie, de antipsychiatrie en de veranderingen in de jaren daarna.

Het psychiatrische ziekenhuis bestaat niet meer. In de jaren tachtig en negentig werden bijna alle grote inrichtingen in Noord- en Zuid-Kennemerland gesloten. Patiënten keerden voor een groot deel terug in de maatschappij en de oude instellingen gingen op de schop. De instituten met honderden patiënten zijn geschiedenis geworden. Zoals de voormalige Willibrordusstichting in Heiloo uit 1929. Voor zijn tijd een moderne inrichting waar een breed scala van patiënten met psychische problemen of verstandelijke beperkingen was opgenomen en waar de eerste experimenten in Nederland plaatsvonden met shocktherapieën en met psychotherapie, sociotherapie en bewegingstherapie.

De behandelaars en verplegers van toen leven niet meer of zijn al lang met pensioen. Zoals Johan Oosterbaan (83) en Cas Manshanden (81) die hun leven lang in de psychiatrie hebben gewerkt.

In de film  Opgenomen maken zij een wandeling door het verleden en vertellen aan de hand van historische filmbeelden, foto’s  en objecten, over leven, wonen en werken in de psychiatrische instellingen van weleer. Een unieke terugblik op de psychiatrie van vroeger.   

 

Een trailer van de film is te zien op YouTube: https://youtu.be/YrpjxiFu4NM

Wil je verder lezen? Log in. Of word lid!

Want als je lid van Ypsilon bent, dan kunnen wij ook jou steunen. Met advies voor jouw persoonlijke situatie, met informatie op maat, met een luisterend oor en met vrijwilligers in jouw regio. Ypsilon komt dan ook op voor jou en je naaste met psychosegevoeligheid. Hoe groter hoe sterker!

Klik hier om lid te worden.
Bent u al lid? Klik dan hier om in te loggenTerug naar agenda-overzicht
sluit venster