U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Agenda

Landelijke dag: bijeenkomst Stichting LevenseindeCounseling, Thema ‘wikken en beschikken’

Datum: 17-03-2018

Tijd: 13:00 - 17:30

Locatie: Cultuur- en Congrescentrum Antropia, Landgoed de Reehorst, Hoofdstraat 8, 3972 LA Driebergen

Klik hier voor meer informatie

Zaterdagmiddag 17 maart 2018 organiseert Stichting LevenseindeCounseling een landelijke bijeenkomst over het zelfgekozen levenseinde.
Sprekers zoals Philip Nitschke (Exit International, Peaceful Pill Handbook), Martijn Hagens (wetenschappelijk onderzoeker zelfeuthanasie VUmc, Amsterdam) en een nabestaande van een zelfeuthanasie zullen met de aanwezigen discussiëren over het thema 'wikken en beschikken'.

Het zelfgekozen levenseinde staat ruim in de belangstelling. Euthanasie en palliatieve begeleiding krijgen veel aandacht. Tegelijkertijd is er een grote groep mensen die autonoom wil blijven en zelf de regie wil behouden. Daarbij lijkt het alsof een dodelijk poedertje genoeg is voor een goed levenseinde. Er is echter meer om rekening mee te houden. 

Wie wikt, weegt en beschikt er nu werkelijk bij een levenseindebesluit? Is dat de persoon zelf, of een arts of een stervenshulpverlener?
Hoe organiseer je een zorgvuldig levenseinde in eigen regie en onder eigen verantwoordelijkheid? 
Wat komt er bij kijken om het zorgvuldig voor te bereiden en uit te voeren. En: wat betekent het voor naasten?
Aandacht zal er ook zijn voor het optreden van Justitie na een zelfeuthanasie.

De sprekers
Een nabestaande zal vanuit haar persoonlijke ervaring vertellen over het proces van ‘wikken’, hoe zij als naaste betrokken is geweest bij de besluitvoering en hoe zij het ‘beschikken’ heeft ervaren.
Martijn Hagens laat op grond van wetenschappelijke research zien welke groepen mensen de afgelopen jaren begeleiding zochten bij het voorbereiden van een zelfeuthanasie. 
Philip Nitschke zal vanuit zijn jarenlange internationale ervaring spreken over betrouwbare wegen voor zelfeuthanasie.

Iedereen is van harte uitgenodigd om mee te denken en te praten. We verwachten een levendige discussie en een inspirerende dag.
Cultuur- en Congrescentrum Antropia ligt centraal en is goed bereikbaar per openbaar vervoer. Ook is er voldoende gelegenheid om te parkeren.
 Terug naar agenda-overzicht
sluit venster